L'advocat belga de Carles Puigdemont i els consellers destituïts que són a Bèlgica, Paul Bekaert, "confia" que es rebutgi l'euroordre contra Toni Comín, Lluís Puig i Meritxell Serret perquè el jutge belga és "democràtic" i no vol un "abús" de l'ordre europea de detenció. Un abús que, segons l'advocat és "evident" perquè l'ordre europea de detenció és un mecanisme de cooperació judicial pensat per "perseguir crims, no per a la política". Per la seva banda, Serret creu que guanyar l'ordre europea de detenció obriria un nou escenari que els situaria en una posició "més equilibrada amb l'Estat". Segons ella, una sentència favorable de la justícia belga i un nou Govern a Catalunya en les pròximes setmanes "ajudarà a trobar noves posicions pel diàleg". Tant Bekaert com Serret han fet aquestes afirmacions durant un debat a la Universitat d'Anvers celebrat en el marc de l'acte 'Democràcia i drets a Catalunya'. A l'acte, amb prop d'una cinquantena d'assistents, també hi ha participat l'historiador Vincent Scheltiens.

Encara sobre l'euroordre, Bekaert ha dit també que ara és més difícil pel jutge belga decidir perquè hi ha més material que en la primera, dictada la tardor passada, i a més, ha recordat, els consellers han estat processats. Amb tot, ha matisat que si bé els arguments de la defensa no són els mateixos que en la primera ordre perquè el dossier és "més gran", els principis són els mateixos. S'ha referit, per exemple, a principis com la violació de drets humans dels seus clients o l'"abús" de l'euroordre per part d'Espanya. En qualsevol cas, ha destacat l'advocat, a Bèlgica "no és normal que un país emeti dues vegades una euroordre".

Durant la seva intervenció Bekaert ha criticat també la justícia espanyola per "criminalitzar els oponents polítics". Segons ha exposat, fer-ho vol dir que els oponents són "criminals i els seus actes són crims". En aquest sentit, ha lamentat que en lloc d'optar per debatre al Parlament s'opti per enviar independentistes a la presó. "Això és el que està passant a Espanya", ha remarcat. L'advocat expert en la defensa dels drets humans ha apuntat que tot i que darrere de l'euroordre hi ha motius polítics, els delictes que s'imputa a Puigdemont i els consellers establerts a l'estranger no són delictes "polítics" sinó "malversació, rebel·lió o desobediència", entre altres. 

Per la seva banda, Meritxell Serret ha dit també que l'independentisme està sent "criminalitzat", no només pels que són a la presó o a l'exili sinó que cada dia hi ha gent "perseguida" per dur, per exemple, un llaç groc. "La pressió de la repressió és en la vida diària de les persones", ha alertat.

Comparacions de l'independentisme amb ETA

Sobre l'espai pel diàleg amb l'Estat, la consellera d'Agricultura ha afirmat també que des de Catalunya sempre hi ha hagut voluntat de dialogar. En aquest sentit, ha lamentat que s'intenti comparar l'independentisme amb el terrorisme d'ETA. El PP i Ciutadans, ha dit, no estan "gens contents" amb la dissolució d'ETA perquè era el "gran enemic". Segons ella, ara s'intenta convertir l'independentisme en "el nou enemic". "No només ens comparen sinó que van ser capaços de dialogar amb ETA anys enrere i no són capaços de dialogar amb nosaltres encara que siguem pacífics", ha asseverat.

El debat amb Bekaert i Serret, organitzat per l'ANC, s'ha iniciat després de la projecció del documental produït per l'equip de la Directa-Agència UO 'El primer dia d'octubre', que narra la jornada del referèndum de l'1-O des de la perspectiva de la societat civil i amb el focus a la ciutat de Barcelona. La setmana vinent, coincidint amb la vista judicial a Brussel·les sobre l'euroordre contra Serret, Puig i Comín, hi ha programada una segona projecció del documental a Bèlgica. Serà el 16 de maig a la tarda a Lovaina i a més de la consellera destituïda pel govern espanyol també hi participaran l'eurodiputat Bart Staes i els professors Bert Cornillie i Bart Maddens i serà moderat per Corry Hancké, periodista del diari flamenc 'De Standaard'.