La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha exigit "una disculpa" al rei Felip VI pel seu comportament durant la presa de possessió del president de Colòmbia, Gustavo Petro, el passat cap de setmana. Durant la cerimònia d'investidura es va exhibir l'espasa del llibertador Simón Bolívar –símbol de la independència de les antigues colònies espanyoles a Amèrica– i el monarca no es va posar dempeus, com sí van fer la resta de convidats a l'acte. "El nostre paper era mostrar tot el respecte i suport al procés democràtic recorregut. És inexplicable el que ha passat", ha assenyalat la també secretària general de Podem i recull l'agència ACN.

També el secretari de Programa de Podem i diputat al Congrés, Pablo Echenique, ha carregat contra l'"acte irrespectuós de Felip VI" i ha preguntat si va ser autoritzat pel Ministeri d'Afers Exteriors. "Segons la Constitució Espanyola, el rei no pot fer el que li doni la gana. Els seus actes han de ser referendats", ha recordat.

Podem no és l'únic partit que ha criticat el gest del rei. Des d'ERC, el diputat al Congrés Jordi Salvador l'ha titllat d'"impresentable" i l'ha acusat d'haver "renunciat a ser una persona per ser un digne successor d'una monarquia colpista, corrupta i profeixista". "Lamentable", ha conclòs.

També la CUP s'ha sumat a la crítica. La diputada al Parlament Eulàlia Reguant ha assegurat que "la naturalesa imperialista i colonial del Regne d'Espanya i la monarquia espanyola avui a Colòmbia no es pot dissimular".

Petro, amb un passat pròxim a l'extrema esquerra

El nou cap de l'executiu colombià, a més, té un passat molt vinculat a l'extrema esquerra. Va ser guerriller del Moviment 19 d'Abril (M-19), o també conegut com a "Eme". Una organització que reivindicava les idees de Bolívar i, per tant, la negació quasi total del poder d'Espanya sobre Colòmbia. El M-19 va protagonitzar atacs com el robatori de l'espasa de Bolívar, l'any 1974, o també l'assalt del Palau de la Justícia, uns fets que van acabar amb la mort de 101 persones i 11 magistrats, quasi la meitat dels integrants del Tribunal Suprem colombià.

Felip VI no s'ha volgut aixecar al pas de l'urna que transportava l'espasa del revolucionari Bolívar cap al nou president colombià. Tots els mandataris s'han posat drets menys Felip VI, que ha restat assegut amb una mirada freda, sense aplaudir ni mostrar entusiasme. Un fet que ha aixecat polèmica. 

Les primeres reaccions

L'activista polític Gener Usuga ha estat el primer en criticar el gest de Felip VI: "El Rei d'Espanya, l'únic que s'ha quedat assegut quan ha arribat l'espasa de Bolívar a la possessió presidencial. Aquesta és la mateixa amb la qual llibertador va combatre l'exèrcit espanyol fa més de 200 anys". Davant d'aquest vídeo, en què es veu a tothom dempeus davant el símbol, el president Carles Puigdemont ha volgut fer una captura de les imatges en què s'aprecia el cap de l'Estat en un moment tan solemne. 

 

Imatge principal: el monarca Felip VI i el president colombià, Gustavo Petro / ACN