La ministra de Drets Socials i candidata a liderar Podem, Ione Belarra, ha defensat que "normalitzar" la situació a Catalunya també implica que els exiliats puguin tornar. Belarra ha afirmat que "no és normal" que no estiguin a l'Estat espanyol i ha subratllat que la seva marxa és "derivada del procés de judicialització" del conflicte.
En una entrevista aquest dijous al matí a RAC1, la ministra ha dit que seria una "incongruència" apostar per "acabar amb la judicialització", és a dir, pels indults als presos, i alhora defensar la detenció dels membres del Govern de l'1-O que són a Bèlgica. A més, cal recordar que Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín tindrien immunitat si trepitgen l'Estat espanyol per ser europdiputats al Parlament Europeu.
De fet, ahir mateix al Congrés Junts va preguntar al ministre de Justícia, Juan Carlos Campos, si el govern espanyol garantiria la immunitat dels eurodiputats Puigdemont, Comín i Ponsatí després de les mesures cautelars del Tribunal General de la Unió Europea. Campos, però, no va aclarir res. Es va limitar a dir que "respecta" la decisió de la justícia europea, però també l'actuació dels tribunals espanyols.
Els indults, un primer pas pel diàleg
A més, Belarra ha opinat que els indults són una via per "avançar", ja que "la llibertat dels presos és condició de possibilitat perquè el diàleg fructifiqui" i es pugui "solucionar un problema que és eminentment polític".
Sobre la taula de diàleg, la ministra d'Unides Podem ha afirmat que el govern espanyol hauria de fer una aposta "molt profunda" per "reforçar l'autogovern" a Catalunya. Preguntada per un referèndum d'autodeterminació, Belarra ha dit que l'independentisme ho pot plantejar a la taula de diàleg. Belarra ha explicat que la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz, representarà Unides Podem en la negociació.
Altres qüestions: la factura de la llum
En aquesta mateixa entrevista, la ministra de Drets Socials, ha plantejat que el govern espanyol proposi a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que s'avanci a les 22 h l'hora vall de consum elèctric de dilluns a divendres, tal com ha suggerit l'associació de consumidors Facua, per abaratir la factura de la llum. El canvi suposaria avançar dues hores l'inici de les hores vall, que amb el canvi de tarifa comença a la mitjanit i s'allarga fins a les vuit del matí en dies laborables. En un missatge a Twitter, Belarra ha subratllat que l'executiu "ha d'estar escoltant a la ciutadania i ser empàtic amb les famílies a qui els costa pagar la llum". "Pensem que seria una bona idea avançar l'hora val i ho sol·licitarem a la CNMC", ha explicat.