Les crítiques a Alemanya per la implicació del Parlament Europeu en el suplicatori contra Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí s'han estès ara a Bèlgica. El principal diari econòmic belga en neerlandès, De Tijd, publica un article d'un dels seus periodistes de referència, Jean Vanempten, que assenyala que, després del que ha passat, el conflicte català ja "no és una qüestió espanyola, sinó una qüestió dels estàndards democràtics a Europa i a Espanya". I ha sentenciat que si passés a Rússia, "Europa s'indignaria".
"No cal ser partidari de l'independentisme per defensar la immunitat dels tres diputats catalans. Si són extradits a Espanya, seran detinguts de forma immediata i se'ls retiraran els drets polítics. Qualsevol judici al qual siguin sotmesos tindrà una motivació política. Encara que només sigui perquè el tribunal que els jutjarà està ple de jutges que han estat designats políticament pels principals partits espanyols", assenyala.
Segons De Tijd, si el que passa amb els 3 eurodiputats i amb els presos polítics passés a Rússia, "Europa s'indignaria", insisteix. "Ara ho miren amb cautela i diuen que és un tema espanyol". "Però no és una qüestió espanyola, sinó del nivell de democràcia a Europa i Espanya", detalla. Dona a entendre que a Europa li "falta valor" per assumir aquesta realitat.
El diari ha recordat que han estat 3 les famílies polítiques clàssiques -el centredreta, el centreesquerra i els liberals- que han votat a favor de retirar la immunitat als eurodiputats. "No només perquè tenen bones relacions amb el règim polític espanyol, sinó també perquè els Estats de la UE recelen de qualsevol aspiració independentista", afegeix.
La sort dels catalans
De Tijd considera molt probable que la Justícia belga s'hagi de pronunciar novament sobre peticions d'extradició d'Espanya, però creu que ho farà millor que el Parlament Europeu. "És gran la possibilitat que un jutge belga s'hagi de pronunciar novament sobre el cas. I és una sort per als catalans que els jutges belgues tinguin aparentment menys dificultats per examinar un expedient de forma objectiva, que no pas els eurodiputats", indica.
La decisió de l'Europarlament d'aixecar la immunitat del president i dels consellers, per una majoria més ajustada del que es preveia, va aixecar ja ahir dures advertències des d'Alemanya, perquè ha provocat una escalada del conflicte català a nivell europeu. El diari Süddeutsche de Munic, considerat un dels grans rotatius alemanys, ha criticat la decisió de l'Europarlament i avisa que la cambra europea ara "s'ha convertit de forma involuntària en part del conflicte" entre Catalunya i l'Estat espanyol.
"El Parlament Europeu va intentar fer com Ponç Pilat, rentar-se les mans. L'Europarlament es volia mantenir al marge del conflicte, però hi ha acabat al mig. Aquest dimarts s'ha anunciat el resultat de la votació amb la qual tres polítics catalans seran desposseïts d'immunitat parlamentària, entre ells l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont. Ara s'enfronten a una petició d'extradició d'Espanya, on serien jutjats per sedició i malversació", indicava la reflexió de la corresponsal del diari, Karin Janker.