El primer ministre belga, Charles Michel, s’ha sortit aquest matí del guió europeu oficial sobre la crisi entre Catalunya i Espanya i ha obert una porta a la mediació “europea o internacional”, afirmant que es plantejaria aquesta opció en cas que fracassi el diàleg entre la Generalitat i el Govern espanyol.
Aquest primer pas d’obrir una escletxa a la mediació s’allunya significativament del discurs oficial de les institucions europees, que han eludit reiteradament assumir el paper de mediadors.
"Només si constatéssim un fracàs definitiu del diàleg s'hauria de plantejar la qüestió d'una mediació internacional o europea", ha indicat Michel en una entrevista concedida al diari francòfon Le Soir i al flamenc De Standaard. Amb tot, ha evitat respondre a la pregunta de si hi hauria un reconeixement de Bélgica a Catalunya en cas que aquesta s’independitzi de manera efectiva.
Condemna de la violència
En l'entrevista, Michel condemna sense pal·liatius la violència policial desfermada l’1 d’octubre. De fet, va ser un dels primers a fer-ho ja aquell mateix diumenge al migdia i avui revela que va rebre felicitacions d'altres col·legues europeus pel seu posicionament clar contra les accions represives de la Guàrdia Civil i la policia espanyola.
Segons l'opinió del primer ministre belga, "el sentit comú vol que hi hagi diàleg". "Hi ha una guerra de nervis que s'ha d'aturar en un moment donat per obrir pas al diàleg polític", ha comentat, i ha recordat a més que la mateixa Comissió Europea ha sol·licitat diàleg per trobar una solució a la situació.
No obstant això, l'Executiu comunitari ha rebutjat qualsevol petició per actuar de mediador entre el Govern espanyol i el de Catalunya, en considerar que aquesta situació es tracta d'un "assumpte intern" d'un Estat membre que ha de resoldre's segons l'ordre constitucional espanyol.
Catalunya posa a prova Europa
Pel polític liberal, la crisi a Catalunya "posa a prova Europa". "És una crisi institucional i política en un país que posa en joc qüestions fonamentals, l'expressió d'un vot, opinions, l'ús de la força", ha indicat. En qualsevol cas, "els nostres consellers diplomàtics estan en contacte permanent per explicar la nostra posició, a fi d'evitar interpretacions errònies", ha apuntat.
Preguntat per si Bèlgica reconeixeria un hipotètic Estat català si s'independitzés, Michel ha dit: "Hi ha zero possibilitats que respongui a una qüestió que no s'ha plantejat. No posaré les coses encara més complicades".
Sobre la possibilitat que la situació a Catalunya pugui "contaminar" altres regions d'Europa, el primer ministre belga ha dit que "és necessari el diàleg per evacuar les frustracions". "Quan les frustracions duren anys sense ser resoltes, tard o d'hora hi ha una factura política que pagar", ha expressat.