Ja és tota una evidència que Polònia s'ha convertit en un dels principals focus problemàtics a la Unió Europea. Tot i que aquest país ja té obert un procediment sancionador per posar en risc l'estat de dret i els drets humans, això no evita que continuïn les topades amb els diferents estats europeus. És el cas de Bèlgica, el qual aquest dissabte ha vist com el seu ambaixador, Luc Jacobs, ha estat cridat per a consultes per Varsòvia.
Tal com ha explicat el mitjà belga Le Soir, el diplomàtic ha sigut convocat per les autoritats poloneses després que el primer ministre de Bèlgica, Alexander De Croo, fes un discurs davant el Col·legi d'Europa a Bruges el qual ha estat considerat des de Polònia com a un atac verbal sobre els comentaris de Mateusz Morawiecki, el seu homòleg polonès.
"Una unió de valors"
En el parlament, De Croo va fer referència a les amenaces de Morawiecki en cas que la UE retirés els fons comunitaris al seu país, i va advertir el seu govern que "estan jugant amb foc quan fan la guerra amb els seus col·legues europeus per raons polítiques internes".
"No es tracta d'arrogància de vells Estats membres. No es tracta d'una qüestió d'Occident contra Orient, de l'antic contra el nou. Es tracta de la majoria aclaparadora d'Estats membres, des dels països bàltics fins a Portugal, que estan d'acord que la nostra Unió és una unió de valors, no un caixer automàtic. No es poden treure els diners però, alhora, rebutjar els valors. Llavors, quina és la sortida? No hauríem de fer fora aquests països, com suggereixen alguns. Si no que hauríem de parlar amb ells", va clamar el cap del govern belga.
Topada a Varsòvia
Davant aquestes declaracions, el ministeri Afers exteriors polonès ha Jacobs per tal de fer-lo coneixedor del malestar de Varsòvia, un procediment que s'utilitza per a expressar els desacords entre els països, però que queda molt lluny de l'acomiadament de l'ambaixador al territori o de la ruptura de les relacions diplomàtiques.
Valtònyc, més lluny de l'extradició
El bon exercici de la democràcia - amb la consegüent separació de poders - a Bèlgica és evident, tal com ha demostrat la sentència que afecta Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha tombat la llei d'injúries a la Corona al país arran del cas per l'extradició del raper. Preguntat pel Tribunal d'Apel·lació de Gant, que examina l'euroordre contra el cantant mallorquí, el TC belga ha dictaminat aquest dijous que la normativa belga del 1847, que castiga amb fins a tres anys de presó aquells que insultin el rei, és inconstitucional perquè no respecta la llibertat d'expressió. L'alt tribunal diu que la llei belga no s'ajusta a la Constitució belga ni al Conveni Europeu de Drets Humans.
S'allunya així la seva extradició, que es decidirà el 23 de novembre al Tribunal Europeu de Gant. Però la decisió d'avui del Tribunal Constitucional de Bèlgica la fa més difícil. Valtònyc està condemnat a tres anys i mig de presó per injúries, enaltiment del terrorisme i amenaces de mort per la lletra de les seves cançons. El raper va recórrer a la justícia belga que ha dirimit que els insults al rei estan emparats per la llibertat d'expressió.