Després d'una llarga trajectòria a la judicatura i la política, l'exministre de Justícia i Interior en l'època de l'expresident espanyol Felipe González, Juan Alberto Belloch, es jubila de l'ofici de jutge a l'edat de 72 anys i després d'haver estat magistrat durant set anys. L'exministre espanyol també va ser alcalde de Saragossa entre l'any 2003 i el 2015 pel partit socialista. Certament, ha estat testimoni de temps convulsos en un país que, segons ell, té a Catalunya, en termes institucionals, una "situació molt més perillosa que la que provocava el terrorisme d'ETA". I és que, en una entrevista a EFE, ha assegurat, tot citant el seu difunt pare, que "el problema real que hi havia a Espanya no era el País Basc, sinó Catalunya". "Això ho deia el meu pare quan el terrorisme d'ETA estava en plena expansió, i pot ser que el meu pare tingués raó, que és molt més perillosa, en termes institucionals, la situació a Catalunya que la que provocava el terrorisme, que generava i genera dolor, ràbia, indignació, però no qüestiona l'estat de dret", ha asseverat.
Encara sobre el terrorisme d'ETA i la situació política a Catalunya, Belloch ha afirmat que la lluita contra el terrorisme sembla "raonablement acabada i guanyada". En canvi, creu que Catalunya "no té aspecte que estigui madur el tema". En aquest sentit, tanmateix, es mostra convençut del fet que, a mitjà termini, els independentistes catalans arribaran a la conclusió que no hi ha absolutament res a fer i que qualsevol Govern d'Espanya mantindrà els mateixos punts de vista, és a dir, no a cap mena de referèndum. "Catalunya encara requereix alguna altra derrota de l'independentisme perquè reaccionin", apunta.
La relació Catalunya-Aragó i els JJOO
Respecte a les relacions entre Catalunya i Aragó sobre la candidatura pels Jocs Olímpics d'hivern de l'any 2030, Belloch augura que "acabarà malament perquè Catalunya intentarà fer d'aquesta causa, com de tot, una reivindicació nacionalista, i ràpidament sorgirà el discurs, si ja no ha sorgit, que això és una invasió més d'Espanya a Catalunya". Ell es mostra convençut del fet que sense l'Aragó no pot funcionar el projecte i que és convenient ampliar el projecte a Andorra. "Esperem que hi hagi un miracle i els catalans entrin en raó", ha etzibat.
Belloch contra la coalició de govern
Belloch, ja retirat de l'ofici de jutge, ha parlat sobre l'actualitat política. I ho ha fet per criticar l'entesa del PSOE amb Unidas Podemos. Ell, en la línia que han marcat els barons del PSOE, aposta per un pacte de govern amb Ciudadanos, un partit que, segons ell, és de centre. "Val més dependre d'un partit centrista que no pas de l'esquerra o l'extrema esquerra. El govern correcte que hagués millorat les coses era el del PSOE i Ciutadans", ha declarat. Així doncs, l'exministre espanyol es mostra partidari dels governs de centreesquerra. "Jo crec, per descomptat, en governs de centreesquerra i quan convingui canviar, perquè no s'han fet les coses bé o perquè hi ha cansament, aquí hi ha un govern de centredreta, però mai un govern d'extrema dreta o un d'extrema esquerra". Per a l'exministre d'Interior i Justícia espanyol, formar govern basant-se en partits minoritaris "clarament radicals" és un greu error. "Segurament Pedro Sánchez no tenia cap altra opció, però jo hauria preferit quedar-me a l'oposició a haver de formar govern de la manera que ho ha fet".
El Consell General del Poder Judicial
Amb tot, per a Belloch un tema que és realment "escandalós" és que no es renovi el Consell General del Poder Judicial. "Aquesta sí que és una qüestió que afecta greument el sistema institucional i que fa que gairebé totes les decisions que adopta pateixin d'una manca de legitimitat i de credibilitat", ha alertat. Sobre aquest punt, Belloch és contundent amb les seves declaracions. "Haurien d'haver dimitit i anar-se'n a casa seva", en referència als polítics que bloquegen la renovació de l'òrgan judicial. I explica que la versió teòrica més estesa és que, des del Partit Popular, tenen molt interès que els nomenaments que es produeixin, sobretot a la sala Segona Penal (del Suprem), puguin ser més benèvols per al PP en el cas que es mantingui l'statu quo.