La cúpula del PP no està envalentida amb la idea de presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez. No només traslladen aquesta prudència en les rodes de premsa o en les converses informals amb periodistes, sinó que també ho admeten en les seves reunions privades. Així s’ha posat de manifest aquest dilluns a causa de la filtració, per error, d’un vídeo enregistrat al Senat en una reunió del vicesecretari de coordinació del partit, Elías Bendodo, amb càrrecs municipals del PP. “Els números no donen”, ha reconegut el popular durant el seu discurs. I és més: ha admès que el PSOE té “l’aigua al coll” a causa de l’ajustada aritmètica al Congrés dels Diputats i els casos de corrupció com el cas Koldo i l’escàndol d’Ábalos, però de la mateixa manera considera que el president del govern espanyol té una escletxa per tal de governar uns quants anys més.

A parer de Bendodo, Pedro Sánchez és a temps d’aprovar els pressupostos generals de l’Estat del bracet dels seus habituals socis parlamentaris. “Si els aprova, salva la legislatura”, ha manifestat el vicesecretari del PP en aquesta reunió al Senat. “És un salvavides”, ha rematat. Segons el dirigent popular “la qüestió de confiança” del líder socialista seria aprovar els comptes. I és una cosa que Bendodo veu més que factible, perquè “no descarta” que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya votin a favor dels comptes. En tot cas, creu que “el mal menor” és que l’executiu de PSOE i Sumar aconsegueixi tirar endavant el sostre de despesa.

Alberto Núñez Feijóo descartava dissabte passat en conversa informal amb periodistes presentar una moció de censura contra Pedro Sánchez. De moment, l’ofensiva dels populars s’ha limitat a denunciar el PSOE davant l’Audiència Nacional per “finançament il·legal, suborn i tràfic d’influències”. Basen la seva querella en les declaracions en un mitjà de comunicació d’un soci de Víctor de Aldama (que és l’aconseguidor de la trama Koldo i actualment està a presó pel cas dels hidrocarburs).

Dijous, un soci d’Aldama va assegurar a The Objective que l’octubre del 2020 va portar a la seu del PSOE del carrer Ferraz dues bosses amb 90.000 euros que serien el primer pagament que la trama dels hidrocarburs hauria abonat presumptament als col·laboradors directes de José Luis Ábalos per la concessió d'una llicència d'operadora de carburants que els permetés vendre combustible a Espanya.

Vox, disposat a una moció de censura amb Junts i PNB

Aquest dilluns, fonts de l’alta capitania de Vox van explicar que estan ara disposats a sumar els seus 33 diputats al Congrés als de PP, Junts per Catalunya i PNB en una hipotètica moció de censura contra Pedro Sánchez. El partit d’extrema dreta veuria bé investir Alberto Núñez Feijóo com a nou president del govern espanyol si, a canvi, el líder dels populars es comprometés a convocar noves eleccions generals després d’evacuar de la Moncloa l’executiu de PSOE i Sumar.