Benet Salellas, advocat de Jordi Cuixart, s'ha mostrat convençut que quan s'hagi dictat la sentència del Suprem pel cas 1-O l'Estat espanyol podria reactivar les euroordres. Aquestes declaracions les ha realitzat, quan ja està a punt d'acabar el judici al procés, en una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio.
El tribunal té por a donar-nos temps en els temes centrals, i això és un símptoma claríssim de judici polític
Un judici polític
Salellas ha insistit en el fet que el judici no ha estat just, bàsicament perquè "el Suprem, abans de començar el judici, ja tenia una certa visió de cap a on el volia portar", "ens pot donar a entendre que els jutges actuen com a executors d'una decisió prèvia que ja s'ha pres", una qüestió que ha qualificat de "greu". "El judici apareix, en els seus inicis, amb la voluntat d'influir en el procés independentista", ha denunciat Salellas, qui ha apuntat que hi ha un "discurs fals". Per la seva banda, ha assegurat que ell i el seu defensat, Jordi Cuixart, no han "renunciat a donar a tot el que passa al judici la seva dimensió política", tot i que afirmen que també faran una defensa "jurídica i tècnica" punt per punt. "Cal acompanyar la defensa jurídica amb una defensa política", apunta Salellas. Ha denunciat que el tribunal tan sols doni una hora a les defenses per tal de fer el seu al·legat final, després de dedicar molt de temps a fets col·laterals. "El tribunal té por a donar-nos temps en els temes centrals, i això és un símptoma claríssim de judici polític. És extremadament injust".
Un judici massa llarg
Benet Salellas ha apuntat que el judici s'hauria pogut resoldre en tres setmanes: "El 90% de les proves que s'han presentat al judici han estat clarament prescindibles" i ha posat com a exemple la declaració de centenars de policies. També apunta que hi ha una interpretació "molt dura del principi d'autoritat" pel que "una persona pot ser acabar acusada a 17 anys de presó pel sol fet d'haver pujat en un cotxe de la Guàrdia Civil".
L'advocat espera veure "els arguments de la sentència" i se sent preocupat per veure com ubiquen "els drets de reunió i la llibertat d'expressió". Per a ell això no està clar, perquè "si no existeixen no tenim un estat autènticament democràtic". "Aquest judici establirà els límits sobre el dret a la protesta", ha conclòs l'advocat de Cuixart: "pot acabar definint les regles del joc, amb unes línies absolutament perilloses i que criminalitzi la protesta". I per això ha afirmat que ja estan treballant en un possible recurs a Europa de la sentència, bàsicament apel·lant a l'atac als drets fonamentals. En canvi confia poc en el Tribunal Constitucional, que en els darrers anys no ha dictat pràcticament sentències a favor de la gent que s'oposa als poders constituïts.
Retorn a Catalunya
Salellas apunta que "no hi ha res que ens faci pensar que els presos no tornin a Catalunya tan aviat com s'acabi el judici" i afegeix que a finals de juny podrien ser a Catalunya. En qualsevol cas ha explicat que la decisió final depèn de les institucions implicades. Les defenses demanaran la llibertat condicional, però no confien gaire en la decisió del tribunal, especialment després que l'Estat espanyol desobeís el mandat de Nacions Unides d'alliberar Cuixart, Sánchez i Junqueras.