Pablo Beramendi, un professor espanyol a Duke University (Carolina del Nord, EUA), ha provocat amb dos tuits sobre l'actuació del jutge Pablo Llarena una de les discussions més escalfades d'aquest dissabte. El comportament de Llarena "és un escàndol sense precedents en una democràcia avançada. És hora de plantar-se, especialment fora de Catalunya", diu, perquè "està en joc la llibertat de tots".
Beramendi és professor de ciència política i Duke una de les deu millors universitats del país. Aquestes són les seves dues piulades:
La insistencia en el delito de rebelión para encarcelar a rivales políticos a pesar de la evidencia proclamada por juristas dentro y fuera de Cat es un escándalo sin precedentes en una democracia avanzada. Es hora de plantarse, especialmente fuera de Cataluña. Está en juego mucho
— Pablo Beramendi (@p_beramendi) 23 de març de 2018
Está en juego mucho más q la sagrada unidad del estado. Está en juego la libertad de todos. Hoy pisotean los derechos de los que no piensan como tú. Mañana pisotearán los tuyos, los de todos. Enough. Basta. Prou
— Pablo Beramendi (@p_beramendi) 23 de març de 2018
A l'hora d'escriure aquest text, el primer tuit s'havia repiulat més de 2.400 cops i els comentaris apleguen tot el ventall de caràcters entre una i altra banda.
Beramendi ja va dedicar una classe el passat 12 d'octubre a la situació a Catalunya després del referèndum de l'1-O. En un article de l'octubre del 2017 que també signa el sociòleg José Fernández-Albertos, reconeix que és un "problema polític que demana solucions polítiques" i no es resol "invocant la legalitat". Els dos proposaven llavors al Govern "posposar la DUI a canvi d'una resposta institucional de l'Estat que li permetés salvar la cara a Catalunya", que seria una comissió amb representants d'ambdós governs i les forces parlamentàries, amb un ordre del dia clar.
La comissió hauria de negociar l'encaix de Catalunya a Espanya i activar els mecanismes constitucionals per a definir i celebrar una consulta a Catalunya que inclogués un acord sobre el capteniment de les parts un cop se'n sabés el resultat. Si no hi ha acords polítics, advertien, "sense que ningú ho vulgui, podem acabar amb un Ulster a la Mediterrània".
Beramendi també ha escrit a El País sobre la seva especialitat, desigualtat i redistribució de rendes. En un dels seus últims articles, de l'agost del 2016, argumenta en favor d'una majoria alternativa al PP que "la gravetat dels problemes" d'Espanya fa "políticament molt urgent".