La portaveu de Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha avisat aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que la convocatòria d'un eventual referèndum d'autodeterminació ha d'anar precedida d'un debat "serè", ja que, segons ella, "les presses són males conselleres en aquesta qüestió". Així s'ha pronunciat la dirigent de la coalició abertzale preguntada per l'entrevista d'Aragonès al Financial Times en la qual demana valentia al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per pactar aquesta consulta i deixa clar que ERC s'assegurarà que el líder del PSOE compleixi tots els seus compromisos.

Aizpurua ha mostrat respecte pels plantejaments del dirigent d'ERC, però ha apuntat que el tema del referèndum és "prou seriós" com perquè hi hagi "un debat serè, tranquil i a poc a poc". "Les presses són males conselleres en aquesta qüestió", ha reblat. En l’article a les pàgines d’opinió del prestigiós diari financer, Aragonès insta Sánchez a fer “com el Regne Unit i Escòcia, o el Canadà i el Quebec”. “Catalunya està preparada per guanyar o perdre en un referèndum. Però el que no ens poden demanar és el que no s’hauria de demanar a ningú, renunciar als nostres drets nacionals”, apunta Aragonès. “Catalunya no demana res extraordinari”, afegeix. 

La llei d'amnistia

D'altra banda, la portaveu de Bildu s'ha congratulat que la llei d'amnistia passi aquest dimarts el primer examen en el ple del Congrés i ha assenyalat que, tot i que el PP activi totes les vies per retardar-ne la tramitació al Senat, al final "tirarà endavant". Segons el seu parer, per molta "hiperventilació" i "sobreactuació" amb què alguns sectors polítics i jurídics l'han acollida, aquesta norma tornarà a l'hemicicle "la primacia que li correspon, davant els jutges" i permetrà que el conflicte català torni a la política, "d'on no hauria d'haver sortit mai".

A partir de les 15 hores, el Ple del Congrés debatrà aquest dimarts el que es coneix com a “presa en consideració” d’una proposició de llei. És el primer examen parlamentari: el Ple decidirà si vol estudiar aquesta iniciativa i si, d’entrada, li sembla bé acceptar-la per començar a modificar-la. Això no implica que s’acabi aprovant. Aquest primer debat requerirà més vots a favor que en contra. L’aritmètica parlamentària fa preveure que l’amnistia tindrà els suports necessaris, ja que comptarà amb el vot favorable dels partits del govern espanyol i dels seus socis, la mateixa majoria que va permetre la investidura de Pedro Sánchez (amb l’única excepció de Coalició Canària).