Bildu ha tancat amb el govern espanyol un acord per reformar la llei mordassa i retocar els aspectes més polèmics de la norma aprovada per l'executiu de Mariano Rajoy: es prohibirà l'ús de les pilotes de goma per part de la policia, i s'abordarà la desobediència als agents, així com la devolució en calent d'immigrants. La portaveu del grup parlamentari de l'esquerra abertzale al Congrés dels Diputats, Mertxe Aizpurua, ha explicat que la seva formació ja ha traslladat l'acord a tots els socis d'investidura de Pedro Sánchez, amb la intenció que el document tingui el màxim de signatures possibles. ERC ja ha confirmat que el text durà signatura republicana. La formació, de fet, s'ha "felicitat" per l'acord, perquè el pacte PSOE-Bildu inclou exigències exposades per Esquerra en la passada legislatura. “Hem jugat aquest partit amb Bildu durant els 90 minuts”, exposen fonts de la formació capitanejada per Gabriel Rufián, a banda de celebrar que “s’inclouen textos treballats i proposats pel nostre grup”.

 

 

De moment, Junts per Catalunya no ha donat per fet el seu 'sí' a la reforma de la llei. "Nosaltres negociem, no fem adhesions", ha apuntat Míriam Nogueras aquest dijous. La líder de la formació independentista a Madrid sí que ha recordat que el seu partit sempre ha estat a favor de derogar aquesta llei "regressiva". "Des de Junts defensem una llei democràtica de seguretat ciutadana per a Catalunya i, per aquest motiu, presentarem les nostres pròpies esmenes a la proposta que anuncien avui Bildu i el PSOE", apunten els juntaires en un comunicat. 

El govern de Pedro Sánchez va incloure una reforma d’aquesta norma en el Pla d’Acció per la Democràcia aprovada fa dues setmanes al Consell de Ministres, però el partit de l’esquerra abertzale va demanar aprofundir més del que s’exposava en aquell document. En la legislatura passada va ser impossible retocar la llei —formalment anomenada 'de Seguretat Ciutadana— a causa de les diferències del PSOE amb Esquerra Republicana, Bildu i Junts per Catalunya.

La ponència del Congrés dels Diputats encarregada de revisar la norma va arribar a aprovar un informe, però va acabar-se encallant a la comissió parlamentària d'Interior a causa de la no-entesa entre els socialistes i els seus socis, que veien insuficient el pacte PSOE-Podemos-PNB que excloïa de la reforma la prohibició de les pilotes de goma i les devolucions en calent. Aizpurua, aquest dijous, s'ha felicitat per haver pogut acordar aquesta vegada amb PSOE i Sumar les qüestions que llavors van quedar pendents. "Amb aquest acord desbloquegem la situació i aconseguim que la gran assignatura pendent, acabar amb la llei mordassa, es faci realitat", ha destacat.

Els detalls de l'acord

Tal com figura al document pactat entre ambdues parts, s'acaba amb les pilotes de goma, que seran substituïdes per altres mitjans menys lesius. Aizpurua ha explicat en roda de premsa que el pacte es limita a això —únicament a prohibir les pilotes de goma— per la qual cosa s'obre la porta a substituir aquest material per les bales de foam. D'altra banda, l'acord estipula que "en el termini de sis mesos" es tirarà endavant la modificació de la llei d'estrangeria per revisar les devolucions a la frontera.

En l'acord es posa punt final també a la discrecionalitat que hi ha en les sancions per falta de respecte a l'autoritat i, a partir d'ara, aquestes hauran de ser objectivables i justificades; una manera d'eliminar la subjectivitat d'aquestes. Les sancions es cancel·laran en cas que la persona sancionada se'n retracti. I les sancions per desobediència passaran de falta greu a falta lleu. El document preveu que "la infracció ha de ser manifesta, clara i objectivable, i serà sancionable només quan estigui ajustada a una ordre legal, ajustada a la legalitat o a l'ordenament jurídic, impedint la discrecionalitat sobre requeriments i sancions".

Page: “S’han de treure la mordassa i demanar perdó”

Minuts més tard de l'anunci de l'acord, l'enfant terrible del PSOE ha aparegut amb una nova astracanada. Emiliano García-Page s'ha pronunciat sobre l'acord assolit entre el govern espanyol i Bildu per reformar la llei mordassa, i ho ha fet fent referència al passat de l’esquerra abertzale i el seu lligam amb la lluita armada. "Si es traguessin ells la mordassa i poguessin d'una vegada demanar perdó i reconèixer el dolor de les víctimes ja seria suficient", ha asseverat el president castellanomanxec quan ha estat preguntat pels periodistes sobre una de les notícies del dia. El baró socialista no s’ha quedat aquí: “Està molt bé que el pacte sigui amb una organització que es va dedicar a posar-li mordassa al poble basc durant tants anys".

El PP, en tromba contra Sánchez

Paral·lelament, el portaveu del PP, Borja Sémper, ha acusat Pedro Sánchez d'haver "cedit el disseny de les polítiques de seguretat ciutadana a Bildu", un partit "que menysprea la policia i la Guàrdia Civil, i que creu que ETA va fer bé" i que ara "decidirà sobre la seguretat de tots els espanyols". A parer de Sémper, "entregar la capacitat legislativa d'un país en matèria de llibertats i seguretat ciutadana a Bildu és la línia que li faltava per creuar a l'executiu de Pedro Sánchez". El portaveu del PP ha promès que la seva formació "revertirà aquest despropòsit" si arriba a la Moncloa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!