La portaveu d'EH Bildu en el Congrés, Mertxe Aizpurua, ha fet una crida a obrir ja el debat del "reconeixement nacional" del País Basc i Catalunya, en tant que, assenyala la diputada, "tant la societat basca, com la catalana, ho reclamen". En una entrevista concedida a Ràdio 5, Aizpurua ha apuntat sobre el cas concret d'Euskadi a aconseguir un acord sobre la qüestió primer al País Basc i Navarra, per a traslladar-lo posteriorment a Madrid. La diputada també ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès a abordar aquesta qüestió a través dels seus pactes d'investidura, i ha instat a plantejar-lo "amb serietat, amb prudència i tranquil·litat" perquè fructifiqui.

"En el Parlament Basc hi ha una majoria absoluta que el reivindica [el reconeixement nacional], i és la necessitat que posa la ciutadania sobre la taula. No és una qüestió de tenir més autogovern, únicament per tenir més autogovern, sinó de tenir més instruments possibilita que la gent visqui millor, que és del que es tracta", ha manifestat Aizpurua, que ha assenyalat que "el tema territorial és el que ha condicionat moltíssim tota la trajectòria política de l'Estat espanyol durant els darrers 50 anys, com a un tema irresolt que no es va solucionar en la Transició, i que continua pendent, latent". "A vegades adquireix més visibilitat, més tensió, i altres vegades menys, però és aquí i és recurrent. No desapareixerà per si mateix", ha afegit.

"L'empremta d'EH Bildu es notarà als pressupostos"

La portaveu d'EH Bildu al Congrés ha admès que encara és massa d'hora per donar dades, però que ja fa unes setmanes que parlen dels pressupostos generals de l'Estat amb el ministeri d'Hisenda. En aquest sentit, Aizpurua ha assegurat que "l'empremta d'EH Bildu es notarà en aquests pressupostos" i que faran "tot el possible perquè siguin un reflex" de la seva proposta política, "amb mesures socials que s'han d'abordar amb ambició i valentia". Aizpurua ha assegurat que el seu partit ha posat sobre la taula "qüestions territorials i qüestions socials, com a la darrera legislatura". 

Una legislatura complexa

Segons ha valorat la diputada basca, aquesta legislatura "es presenta complexa i, si el govern espanyol vol que la legislatura sigui llarga, haurà d'atendre les demandes d'EH Bildu, i de les forces generalistes també". "I els nostres sis vots, no sé si els hauran de suar, però sí que hauran de prestar moltíssima atenció i els tindran en compte en cada llei, en cada decret i en els Pressupostos", ha afegit. En aquest sentit, Aizpurua creu que Sánchez i el PSOE hauran de bascular cap a l'esquerra, per a aconseguir els suports d'ERC, BNG, EH Bildu i també de Podem, que podria actuar de forma autònoma, si finalment surt del grup parlamentari de Sumar. En algunes qüestions socials i de mesures laborals com encarir l'acomiadament, assenyala la diputada, fins i tot es podria aconseguir el suport de PNB i Junts, perquè "si hi ha una majoria que força solucions justes, la foto d'oposar-se a això els faria molt de mal". I més, apunta Aizpurua, a les portes de les eleccions catalanes i basques. 

Otegi seria "un perfecte candidat" a lehendakari

Precisament, preguntada sobre les futures eleccions basques, Aizpurua ha afirmat que el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, seria "un perfecte" candidat a lehendakari, però ha apuntat que hi ha altres persones dins de l'organització política que també ho poden ser. En tot cas, ha dit que l'aspirant es coneixerà "aviat" perquè ja al desembre comença el procés "sense cap problema". En aquesta línia, ha dit que "sigui dona o no" no és tan important perquè EH *Bildu "és una organització eminentment feminista, els homes que la conformen també són feministes, té un programa feminista, que s'articula transversalment en tota la formació política". "Però això no inhabilita als homes per a poder ser candidats. Sí que és veritat que som les dones majoria en aquest moment en els càrrecs de portaveu més visibles, però això no inhabilita a ningú", ha conclòs.