El tradicional bipartidisme implícit de l'Estat espanyol s'esfondra a poc a poc. Des de fa anys que els grans partits espanyols, PSOE i PP, es veuen obligats a pactar amb partits més patits per garantir la governabilitat o directament, arribar a La Moncloa. La situació no ha fet més que agreujar-se elecció, rere elecció i els sondejos apunten que els pròxims comicis no seran una excepció. Segons una enquesta d'IMOP-Insights per a El Confidencial, si se celebressin eleccions ara els tant populars com socialistes empatarien i cap dels dos assoliria la majoria necessària per governar.
Són bones notícies per al PSOE i dolentes per al PP. Els dos partits traurien 102 diputats, el 25% dels vots, però per a la formació de Pedro Sánchez seria perdre 18 representants i per als de Pablo Casado guanyar-ne 13. Aleshores, per què surt mal parat el PP? Els populars no paren de recular en els sondejos, on fa només un parell de mesos era el líder a gran distància dels socialistes. Les disputes internes i la radicalització del discurs del seu líder no està funcionant per al PP.
Font: El Confidencial
En canvi, tot i perdre tants escons, els socialistes poden estar relativament satisfets, perquè són resultats molt allunyats dels mínims que se'ls augurava fa setmanes. Els socialistes comencen a recuperar-se als sondejos, deixant enrere el temps en què els seus resultats es trobaven per sota dels 100 escons i escalant a poc a poc. Tant és així que el PSOE ja ha retallat la gran distància que fa un temps el separava del PP.
Font: El Confidencial
Els socis preferents a dreta i esquerra
Ni PP Ni PSOE tenen cap opció per formar govern en solitari. El caldrien pactes amplis que incloguessin més d'un partit, però les dues formacions tenen un soci que se'ls pressuposa preferent: Vox i Unidas Podemos, respectivament. D'entre els dos el més afavorit a l'enquesta és Vox. El partit d'extrema dreta patiria un gran creixement, passaria de 52 diputats a 68. És el major augment que cap enquesta li ha pronosticat fins al moment a la formació d'Abascal, que fins ara suma 4 o 5 nous representants. D'aquesta manera no només es consolida com tercera força sinó que augmenta la seva influència.
Per la seva banda, Unidas Podemos es troba en una situació similar a la del seu soci de govern: perd escons, però es recupera en les enquestes. Segons El Confidencial, el fenomen Yolanda Díaz ja no és un moviment incipient sinó una tendència consolidada. La formació morada perdria 5 diputats i es quedaria amb 30, el 12% del vot. Alguns dels vots que els han fet tornar provenen del PSOE.
Amb els representants de Vox i Unidas Podemos, ni populars ni socialistes aconseguirien la majoria absoluta. Tot i això, els que es queden més a prop d'aquesta fita és la dreta, la qual des de fa mesos es consolida com l'opció més votada, malgrat la patacada continua que està vivint el PP.
Font: El Confidencial
La diversitat parlamentària
L'hemicicle del Congrés dels Diputats avança cap a una varietat de partits cada cop més consolidada. Diverses formacions creixerien en representants. El PNB, la CUP i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) són els que sumarien més representants, un, dos i tres diputats més, respectivament.
Hi ha altres formacions que simplement consoliden la seva posició. Un exemple és Esquerra Republicana, els quals tornarien a obtenir 13 diputats com ja van fer en les eleccions de 2019. EH Bildu tornaria a tenir 5 escons. Com a excepció, estaria Junts per Catalunya, que perdrien un diputat i es quedarien amb 7.