La cúpula de l'Església espanyola no sembla a favor del perdó quan es tracta de l'independentisme. El secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco César García Magán, ha assegurat que l'amnistia és una eina excepcional, que en aquests moments no està justificada en el cas del Procés. Tot i puntualitzar que el president en funcions, Pedro Sánchez, no ha dit explícitament que tingui intenció d'utilitzar aquesta mesura, ha aprofitat per advertir que cal respectar la separació de poders, la legalitat vigent i l'ordre constitucional.
García Magán ha fet aquestes declaracions en acabar la reunió de la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal, la institució que integra tots els bisbes de la diòcesi d’Espanya i Andorra a la trobada. Aquest tema ha ocupat la primera pregunta de la roda de premsa posterior. De fet, la segona, perquè la primera ha estat una qüestió sobre el capellà detingut a Màlaga per agressió sexual. Però el portaveu de la Conferència Episcopal ha evitat posicionar-se sobre aquest tema perquè correspon a la diòcesi de Màlaga, segons ha dit, i "no és competència" de la Conferència Episcopal.
No és una situació excepcional
No ha tingut, en canvi, cap inconvenient a posicionar-se sobre l'amnistia. El portaveu dels bisbes ha admès que "hi ha eines excepcionals en l’àmbit del dret per a situacions històriques molt excepcionals", és més, ha recordat que hi va haver una amnistia a Espanya quan es va produir "el canvi de règim". Ara bé, ha afegit que Espanya viu amb normalitat democràtica el procés d'investidura del pròxim president —"gràcies a Déu"— i, per tant, "no som davant d’una situació excepcional que faci imprescindibles eines excepcionals", sinó "en una situació ordinària d’un ple d’investidura".
García Magán no s'ha limitat a expressar les reticències dels bisbes sobre l'amnistia, sinó que també ha deixat caure un advertiment en el sentit que "és bo per a tots, per a una societat i un país, el respecte a la legalitat vigent i a l’ordre constitucional vigent". En qualsevol cas, ha deixat clar que el president en funcions, Pedro Sánchez, "no ha dit encara explícitament quevulgui fer servir aquesta mesura", i que serà aleshores quan els experts en dret constitucional hauran de pronunciar-se. "A més, és bo també per a una societat i un país que es respecti sempre el principi de separació de poders, perquè això és garantia de democràcia i de legalitat", ha reblat encara abans de donar per tancat el tema.