Matís dels bisbes espanyols, de la mà de l'arquebisbe-cardenal de Barcelona Joan Josep Omella. El també president de la Conferència Episcopal Espanyola s'ha pronunciat aquest dilluns sobre l'amnistia pactada entre Pedro Sánchez i els partits independentistes, moviment que ha aixecat pols entre importants sectors eclesiàstics. La mateixa Conferència Episcopal ja va pronunciar-se en contra fa un parell de mesos quan, a finals de setembre, el secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco César García Magán, va assegurar que l'amnistia és una eina excepcional, que en aquests moments no està justificada en el cas del procés.
Però ara Omella ha rebaixat la croada de la institució recordant que "tots els pactes són lícits en la mesura que respectin l'ordenament jurídic". Entre els bisbes espanyols hi ha una notable varietat de posicions i sensibilitats polítiques, diversitat que s'ha visibilitzat per les declaracions dels diferents representants. El català, això sí, ha volgut incidir en la necessitat de rebaixar la crispació social, després d'unes setmanes marcades per les mobilitzacions als carrers en contra de l'amnistia, especialment a Madrid, on fins i tot s'han vist escenes violentes. També ha avisat que qualsevol acord que busqui modificar "l'statu quo pactat per tots els espanyols a la Constitució de 1978" hauria de comptar, no només amb el consens de totes les forces polítiques, sinó també amb el suport d'una majoria molt qualificada de la societat.
"La reforma sempre és necessària, però ha de respectar els mecanismes legals establerts, ha de buscar el bé comú de tots i ha de comptar sempre amb el consens de la gran majoria dels ciutadans", ha detallat Omella. En aquest sentit, el cardenal ha indicat que tot i que "l'immobilisme" no val per frenar qualsevol canvi, tampoc no valen "temptatives reformistes" que "fragmentin la convivència". "Assistim amb dolor a la polarització política que s'està produint al nostre país", ha afegit el cardenal.
Omella, que ha aprofitat el seu discurs per saludar públicament l'elecció de Pedro Sánchez, ha recordat també la tensió generada en les negociacions. "Confio que el nou president del govern d'Espanya investit recentment treballi activament amb el conjunt de totes les forces polítiques per recuperar la cohesió social i dediqui totes les seves forces a cosir les ferides socials que han provocat alguns dels pactes recents d'investidura", ha manifestat. El cardenal ha demanat al nou executiu que treballi amb la mirada posada "a llarg termini" i pensant a deixar una Espanya "unida" a les pròximes generacions. "Necessitem que els partits polítics majoritaris, pensant en el bé comú, identifiqueu els temes d'Estat i treballeu units per assolir acords duradors per a diverses legislatures", ha resolt.