Ha estat una moció de censura singular. El candidat a la presidència del govern espanyol proposat per Vox, Ramón Tamames, ha estat utilitzat per la formació ultradretana per preparar la seva campanya electoral per al 28-M i per a les generals de finals d’any. Els portaveus dels grups parlamentaris han hagut de fer equilibris per evitar tractar amb duresa o condescendència un candidat de 89 anys que havia estat dirigent del Partit Comunista d’Espanya i que ha pretés aterrar a La Moncloa del bracet d’una formació ultradretana. Comparacions amb Blas Piñar, cites de Pau Gasol, històries navals i l’antiga amistat entre Tamames i el pare d’Íñigo Errejón s’han colat al debat de la moció de censura.

El Congrés va començar a tenir activitat aquest dimarts a les vuit, quan faltava una hora per a l’inici del debat de la moció de censura. Hi havia certa expectació, amb un nombre de periodistes passejant-se pels passadissos i pel pati de la cambra baixa molt més elevat que en altres jornades parlamentàries. A les nou en punt, Santiago Abascal obria la llauna del debat, amb un to molt més moderat que en altres ocasions. Tamames, el gran protagonista de la jornada, seia a l’escó que el líder ultradretà li havia cedit. Per motius que es desconeixen, el candidat de la moció no va aplaudir cap dels discursos d’Abascal, i el líder de Vox no va fer cap gest d’afecte o companyerisme amb l’economista quan seia al seu costat. No es dirigien la paraula. Des de la tribuna de l’hemicicle es podia percebre certa tensió entre els dirigents del partit d’extrema dreta.

El Congrés no ha hagut finalment de fer moltes mans i mànigues per adaptar la moció de censura als problemes de mobilitat del candidat. S’havia especulat amb la possibilitat de situar una taula enmig de l’hemicicle, perquè Tamames hi segués i pogués estalviar-se haver de pujar els graons que dirigeixen els portaveus al faristol de la cambra. L’excomunista va pronunciar tot el seu discurs assegut a l’escó d’Abascal, amb parsimònia i sense aixecar el cap d’uns folis que contenien un discurs que ja s’havia filtrat als mitjans de comunicació una setmana abans.

Tamames ha tingut dificultats durant tota la moció per sentir perfectament les intervencions dels grups parlamentaris. Sovint demanava ajuda a Abascal, que aquest li repetia algunes de les frases que deien els ponents. En la segona intervenció del candidat, va optar per prescindir dels fulls duts de casa, i va contestar a la intervenció de Pedro Sánchez a través de la improvisació. El president del govern espanyol havia advertit Tamames que Vox era la reencarnació de Fuerza Nueva, i que estar assegut al costat d’Abascal era com estar-ho al costat de Blas Piñar.

L’economista va optar per contestar al president socialista amb dosis d’humor i va assegurar que algú li deuria haver escrit el discurs a Sánchez perquè el socialista és “massa jove” per saber qui és Blas Piñar. En aquell inici de la moció de censura, Tamames havia carregat amb duresa contra l’escolarització en llengua catalana, l’autodeterminació i la reforma del Codi Penal. I aquest dimecres ha revestit els seus arguments citant un dels millors esportistes catalans de tots els temps, conegut per les seves bones opinions d’Espanya: “Catalunya, com va dir Pau Gasol, és un trosset d’Espanya”.

El candidat a la substitució de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol també ha reconegut aquest dimecres haver tingut una “amistat” amb el pare d’Íñigo Errejón. “Pensava que havia entrat en una fase de més racionalitat, però encara és jove”, ha manifestat Tamames. El líder de Más País va etzibar-li aquest dimarts que durant aquests dies es publicarien a les xarxes socials molts mems sobre la moció de censura que farien “molta gràcia”. “Però el que no fa cap gràcia és que algú de la seva trajectòria serà recordat per aquesta moció de censura”, va etzibar-li.

Gabriel Rufián encaixant la mà amb Ramón Tamames / Foto: Europa Press

Els moments més calents de la moció de censura es van viure durant les intervencions del diputat de Compromís, Joan Baldoví, i el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. El valencià fou fortament escridassat i faltat al respecte per diputats del PP, especialment per Guillermo Mariscal i Jaime Eduardo de Olano. De fet, quan Baldoví va voler citar l’escriptor Joan Fuster, un diputat popular va cridar que “era catalanista!”. “No li arriba vostè ni a la sola de la sabata”, li va contestar Baldoví.

De la mateixa manera, els diputats de Vox van estar escridassant i fent befa del discurs de Gabriel Rufián. “Semblava que des del faristol agafés el got d’aigua com un got de whisky”, bromejava aquest dimecres al migdia un dels líders de Vox en una conversa informal amb periodistes. De la mateixa manera, membres d’aquest grup parlamentari van presumir d’ignorància preguntant entre crits “Qui!? Qui!?”, quan Errejón va citar el filòsof eslovè Slavoj Žižek.

Aitor Esteban torna al seu escó després del seu discurs contra Ramón Tamames / Foto: EFE

Una de les intervencions més contundents va ser la del líder del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que va comparar el candidat a la moció de censura amb “un vaixell butaner de nom Tamames que el 1979 va veure, presumptament, 50 ovnis”. “Ara el senyor Tamames ha vist 52 ovnis que amb les seves firmes li han permès trepitjar aquesta cambra, 52 ovnis, Obvis, Aprofitats i Notòriament Interessats”.