Després d’una setmana de rumors, amenaces i reunions en cònclau, els vuit vocals crítics del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estan disposats a impedir que el ple d’aquest dijous esculli els dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que tenen el mandat caducat des del juny. Reclamen temps i consens per acordar-los amb el bloc progressista, que malda per buscar una sortida a la situació abans del 13 de setembre.
La intenció del president del CGPJ, Carlos Lesmes, era que la reunió – prevista per les 10 del matí però que ha començat amb retard - servís per nomenar els substituts de Santiago Martínez-Vares i Juan Antonio Xiol, però el sector crític s’hauria tancat en banda i l’haurien convençut, tal com informen El País i El Periódico. Segons apunten, Lesmes hauria acceptat que, en el ple d’aquest dijous, només s’hi pacti el procediment per l’elecció, però sense entrar en el terreny de les votacions, que es deixarien per més endavant.
L’incompliment de la llei
I res fa pensar que s’acordi abans del dimarts de la setmana que ve, el 13 de setembre, que és quan expira el termini per elegir els dos candidats, tal com marca la reforma exprés de la llei orgànica del Poder Judicial. Per tant, el bloqueig conservador faria incomplir la norma aprovada aquest estiu pel poder legislatiu, que va irritar la dreta espanyola afirmant que era “una contrareforma” que perseguia “una ocupació del Constitucional” i “una merma de la independència judicial”.
Veto al govern Sánchez?
El sector crític té capacitat de veto perquè, per a la votació, fan falta 12 vots dels 19 vocals del CGPJ i si els 8 conservadors es posen d’acord poden obstruir l’elecció. I pot anar d'un vot. Aquest setge s’interpreta com un desafiament al govern central, que té previst escollir els dos magistrats que li pertoquen tan bon punt ho hagi fet el CGPJ. L’elecció dels 4 magistrats nous del TC faria decantar la balança de la majoria conservadora actual a la progressista i això preocupa a la dreta judicial.
En l’horitzó, el tribunal de garanties té una feina ingent per dirimir recursos a lleis que porten al calaix mesos i anys i que s’han postergat per la situació anòmala. Per exemple els 12 magistrats del TC han de passar pel sedàs lleis icòniques del govern espanyol de coalició com la nova llei d’educació, anomenada llei Celáa que el PP i VOX van recórrer. També s’han de resoldre altres normes com la llei de l’eutanàsia aprovada aquesta legislatura, la de l’avortament – que data del 2010, del mandat de José Luis Rodríguez Zapatero -. El Constitucional també s’ha de pronunciar sobre la reforma exprés de la norma del Poder Judicial que impedeix el CGPJ fer nomenaments mentre té el mandat caducat.
Els dies previs al ple d’aquest dijous anaven carregats d’incertesa i tensió. Davant de la situació de bloqueig generalitzat a la justícia, Carlos Lesmes ha llençat aquest dimecres un ultimàtum al president espanyol, Pedro Sánchez, i al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, perquè busquin “una solució definitiva” al cul de sac. En un discurs molt dur, Lesmes també ha desconfiat de la desjudicialització del procés independentista afirmant que “existeix risc de fuga de la llei”.