El desplegament de l'Agència Tributària de Catalunya desperta interès a escala internacional. El mitjà financer Bloomberg s'ha fet ressò del desenvolupament de la Hisenda catalana just quan falta només un mes per al referèndum de l'1 d'octubre. L'agència explica els avenços de l'Agència Tributària i el relaciona amb el xoc institucional entre els governs català i espanyol pel procés.
El reconegut mitjà recull la voluntat del Govern de Junts pel Sí d'aprovar la llei de Transitorietat i Fundacional de la República amb la qual es podrien gestionar tots els impostos. "El projecte de llei inclou disposicions per agafar el control total dels impostos actualment pagats a Espanya", explica Bloomberg sobre la gestió impositiva a Catalunya.
Però això no és tot. L'agència nord-americana també recorda que la relació entre el pagament d'impostos i la inversió en Catalunya —el dèficit fiscal— és un dels motius pels quals es vol el control impositiu i, també, la independència: "Catalunya paga uns 8.800 milions d'euros més del que rep, segons càlculs del govern espanyol, una llarga demanda dels independentistes".
"Un desafiament al control de Madrid"
Bloomberg posa en relleu la capacitat del Govern per gestionar 4.500 milions d'euros amb la recent implementació de l'Agència Tributària, que consideren "un desafiament al control d'impostos de Madrid". De fet, per exemplificar aquest avenç, el mitjà nord-americà explica que l'Agència Tributària permet ja els ingressos, els impostos sobre les vendes i les contribucions a la seguretat social d'unes 180 empreses públiques que depenen directament de la Generalitat.
El mitjà exposa que en el cas d'un "xoc" entre els executius de Puigdemont i Rajoy, l'Agència Tributària catalana podria captar més impostos dels que recapta ara, amb el règim autonòmic, en el qual —tal com recorda Bloomberg— pràcticament no es té capacitat recaptatòria i que encara "ha de passar els ingressos dels impostos a Madrid".
Intervenció de l'autonomia
Bloomberg recull les paraules de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i del ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, per explicar que enmig del xoc institucional hi ha la possibilitat que el govern espanyol "intervingui les finances" de Catalunya. "El govern espanyol ha preparat mesures per bloquejar qualsevol esforç per part de l'Administració catalana per violar la llei", ha exposat el diari en paraules de la mateixa Santamaría.