Diumenge de contrastos per al Bloque Nacionalista Galego (BNG). D'una banda, la candidatura d'Ana Pontón ha obtingut el millor resultat electoral de la formació de totes les eleccions celebrades al Parlament de Galícia des del 1981 i es referma com l'alternativa al PP. Per l'altra, el resultat no ha estat suficient per evitar que els populars hagin sumat aquest diumenge la seva cinquena majoria absoluta consecutiva al feu gallec. D'aquesta manera, Pontón repetirà com a cap de l'oposició al Pazo do Hórreo (seu de la cambra legislativa gallega). Així doncs, el BNG ha mantingut la segona posició dels comicis del 2020, però ho fa més musculat: els nacionalistes tindran un grup de 25 diputats, sis més que a l'anterior legislatura, després d'haver aplegat un 31,5% dels vots —respecte a la darrera convocatòria electoral, els de Pontón han crescut vuit punts percentuals—.

🔴 Resultats eleccions a Galícia 2024, DIRECTE

🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions a Galícia

Per províncies, el partit ha guanyat representació a totes, si es compara amb els resultats del 2020. L'ascens més pronunciat del Bloque s'ha produït a Pontevedra, on han obtingut el percentatge de vot més alt. Concretament, han crescut deu punts (del 24,7 al 34,6%) i han passat de sis a vuit diputats per aquesta demarcació. També destaca el suport obtingut a la Corunya (de 7 a 9 escons i superant el 32% dels sufragis), mentre que les circumscripcions on han patit més són Lugo i Ourense, on el Partit Popular ha superat el 50% de les paperetes. A Lugo, el BNG ha superat el 25% i ha crescut de tres a quatre parlamentaris. Pel que fa a Ourense, el Bloque també ha passat per damunt de la barrera del 25% i passa de tres a quatre actes. Paral·lelament, el BNG ha aconseguit guanyar a 13 municipis, vuit dels quals són a Pontevedra (Catoira, Illa de Arousa, O Grove, Cangas, Vigo, Moaña, Sotomaior i Redondela), tres a Ourense (Allariz, Verea i Vilar de Santos) i dos a la Corunya (Fene i Mugardos).

Després de conèixer els resultats, la número u del BNG els ha celebrat i qualificat d'"extraordinaris". Ana Pontón ha sostingut que els comicis d'aquest diumenge han permès situar el seu partit com a "referent indiscutible d'alternativa al PP" i que els situa com a "esperança de les persones que creuen que Galícia necessita més". "Som un BNG consolidat, enfortit, amb més ganes; però també vull dir que aquest resultat és insuficient perquè el nostre objectiu era obrir un nou temps en aquest país i aconseguir un govern liderat pel Bloque", ha afegit. Amb tot, Pontón ha augurat que Galícia "ja ha canviat" i que aquest resultat marca "un abans i un després". "Els grans canvis no són fàcils i cal batallar-los, però ara tenim més força per fer-ho", ha conclòs qui repeteix com a cap de l'oposició.

 

L'evolució del BNG amb Ana Pontón com a cap de llista

Amb tot, Ana Pontón s'ha quedat —en aquesta ocasió— una mica més a prop de poder dir que la tercera és la bona. La candidata a la Xunta de la formació nacionalista es va estrenar capitanejant aquesta candidatura l'any 2016 i el resultat va ser força discret: el partit va quedar quart, per darrere d'En Marea i el PSdeG, amb un 8,33% dels sufragis i 6 diputats. Quatre anys després, però, Pontón aconseguia capgirar la situació i situava el BNG com a principal partit de l'oposició, absorbint bona part de l'electorat d'En Marea (confluència que havia fet Podemos aleshores i que havia comptat amb el suport de l'històric Xosé Manuel Beiras). El 2020, el partit assolia ja el seu millor resultat, amb un 23,79% dels sufragis i 19 parlamentaris. Enguany, la candidatura nacionalista ha continuat creixent, però no n'hi ha hagut prou per frenar una nova majoria absoluta dels populars, que farà que Alfonso Rueda repeteixi com a president de la Xunta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!