Néstor Rego, diputat electe del Bloc Nacionalista Galego (BNG), ha deixat clar aquest dimecres que el seu vot al Congrés en la sessió d'investidura no serà donar suport a un govern de dretes, però tampoc serà un "xec en blanc" per al PSOE. El BNG pot tenir un paper determinant en la formació del pròxim govern, i Rego exigeix compromisos específics en benefici de Galícia com a part de les negociacions per a la investidura. El BNG ha anunciat l'elaboració d'un document que establirà les línies fonamentals que el PSOE ha d'assumir per obtenir el suport dels nacionalistes gallecs. Rego va afirmar que la coherència serà clau durant el procés de negociació, i el seu partit buscarà assegurar-se que els acords aconseguits en la legislatura passada no quedin novament incomplerts.

"Que quedi clar que no donem un xec en blanc a ningú, no ho hem fet mai ni ho farem. Els nostres interessos han de ser assumits com a compromís", ha subratllat Rego. El diputat gallec ha deixat clar que els interessos de Galícia han d'estar al centre de les polítiques governamentals, i això serà una condició imprescindible per comptar amb el suport del BNG.

En aquest sentit, el BNG ha delineat quatre línies fonamentals en les quals el PSOE haurà d'enfocar-se per guanyar-se el suport dels gallecs. En primer lloc, és necessari compensar l'"històric dèficit d'inversions a Galícia", la qual cosa contribuirà al "desenvolupament i benestar de la comunitat". En segon lloc, es requereix un "impuls significatiu a les polítiques socials" per abordar les desigualtats i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, segons Rego. La tercera línia fonamental implica la "implementació de mesures d'emergència per enfrontar la crisi industrial que afecta la regió". L'ocupació i l'economia seran aspectes crucials en aquesta àrea d'acció. Finalment, el BNG exigeix una política mediambiental sòlida que protegeixi Galícia de l'"explotació irracional" dels seus recursos naturals.

Rego ha emfatitzat que els partits que desitgin formar un govern han de parar esment a aquestes demandes, ja que els resultats electorals del 23 de juliol "han consolidat el paper de les forces nacionalistes, sobiranistes i independentistes". A les Corts Generals, la qüestió nacional serà un tema central, i Rego insisteix en la necessitat d'un reconeixement real i no només formal del caràcter plurinacional de l'estat espanyol. El diputat nacionalista recalca que Galícia no pot quedar al marge d'aquest procés, ja que és fonamental que les seves prioritats siguin tingudes en compte igual que les d'altres regions, com Euskadi i Catalunya.

Finalment, Rego ha assenyalat que el seu vot també buscarà evitar que el Partit Popular (PP) tingui el control de la Mesa del Congrés. Aquesta mesura és rellevant per assegurar un equilibri en el poder i garantir que totes les veus i perspectives polítiques siguin escoltades i representades a la cambra baixa.