Membres de la plataforma Moviment d'Habitatge de Madrid s'han enfilat aquest divendres a l'edifici del carrer Atocha de Madrid per tapar la lona col·locada per Desokupa on apareix una imatge del president del Govern, Pedro Sánchez, així com altres polítics com Gabriel Rufián (ERC) o Irene Montero (Unidas Podemos). "Davant les seves amenaces i la seva violència, ahir com avui, es trobaran la classe treballadora organitzada. No renunciem a res, ho volem tot: habitatge gratuït, universal i de qualitat", resa una de les pancartes amb què han cobert la lona de Desokupa.
🟡 Eleccions generals 2023, DIRECTE | Última hora de la campanya electoral
"Ni lloguers, ni hipoteques, ni deutes. Habitatge, gratuït, universal, de qualitat i sota control obrer", diu l'altre cartell. La plataforma ha enviat una nota de premsa on afirmen que "Desokupa ha rebut la seva resposta". La plataforma assegura que els sindicats d'habitatge fa un temps que "denuncien les pràctiques mafioses i intimidatòries que duen a terme aquest tipus d'empreses amb fins partidistes, promovent una alarma social sobre l'ocupació que només ha servit per expandir les possibilitats de fer negoci amb l'habitatge a empreses d'alarmes, immobiliàries i grans propietaris".
Desokupa, condemnats
Desokupa s'ha topat amb la justícia. Concretament, amb el Jutjat de Primera Instància 42 de Barcelona, que els ha condemnat a retirar de les xarxes socials un vídeo amb imatges d'un activista i a indemnitzar-lo amb 5.899 euros per intromissió il·legítima en el dret a la mateixa imatge.
La sentència estima parcialment la demanda de l'home que va reclamar per la publicació d'un vídeo als comptes d'Instagram i al Facebook del líder de Desokupa, Daniel Esteve. L'empresa va al·legar que l'enregistrament "es limita únicament a constatar la comissió d'un il·lícit penal que és l'ocupació il·legítima d'un immoble" i que es va fer als comptes personals d'Esteve, però el jutge ha descartat els arguments. El jutge argumenta que el vídeo es va publicar sense pixelar la cara de l'home, i que ell en cap moment va autoritzar, "ni expressament, ni tàcitament", que es difongués el vídeo.
Investigats per la Fiscalia
Si la condemna no fos suficient, a més, la Fiscalia General de l'Estat (FGE) està estudiant si les crides realitzades per Desokupa a les xarxes socials, en assumir que el presumpte assassí de la dona i propietària d'un establiment a Tirso de Molina (Madrid) era magribí, constitueixen un delicte d'odi. De moment s'està analitzant el material abocat per aquesta plataforma contra l'okupació d'habitatges a les xarxes socials, sobretot a Instagram, segons recull Europa Press.