El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, s’ha reunit aquest dimecres amb el seu homòleg europeu, Michael McGrath. En una compareixença posterior a la seva reunió amb el comissari de Justícia, el socialista ha estat preguntat sobre si tots dos han tractat la llei d’amnistia en la trobada. I el ministre ha respost que ha estat ell —i no el comissari— qui ha tret el tema “per explicar la normalització absoluta des del punt de vista institucional, social i polític que hi ha ara a Catalunya”. En resposta a les preguntes dels periodistes, Bolaños ha assegurat que “no hi ha cap preocupació de la Comissió Europea per la llei d’amnistia” i que n’és una prova el fet que aquesta mesura no aparegués en l’informe anual sobre l’Estat de Dret que Brussel·les va publicar el juliol.

De la mateixa manera, ha dit que no creu que la Comissió Europea estigui preparant un dictamen legal sobre la llei. De fet, ha recordat que la Comissió de Venècia (un òrgan vinculat al Consell d’Europa) va avalar aquesta llei. "No afecta de cap manera el principi d'igualtat ni a la separació de poders", ha destacat. Per últim, el ministre ha explicat que li ha traslladat al comissari que una Generalitat presidida per un “constitucionalista” és conseqüència “de les polítiques valentes” que ha dut a terme el govern espanyol.

Bolaños dona per complert l’acord amb Brussel·les per renovar el CGPJ

Per altra banda, Bolaños ha donat per complert l’acord que van signar la Comissió Europea, el PSOE i el PP per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El ministre ha defensat que el fet que hi hagi sobre la taula proposades alternatives per a la reforma del sistema d'elecció dels vocals respon en si mateix al compromís, encara que de moment no s'hagi decidit posar en marxa cap d'elles. “Aquí hi ha la feina; el document elaborat pel CGPJ es va aprovar per unanimitat dels seus membres”, ha declarat el socialista quan ha acabat la seva reunió amb McGrath, qui el passat 1 de desembre va prendre el relleu del belga Didier Reynders.

D'aquesta manera, Bolaños ha insistit que el “compromís” era procedir a la renovació de l'òrgan de govern del Poder Judicial i que “s'estudiessin diferents alternatives”. El CGPJ “ha fet la seva feina i crec que la recomanació està feta”, ha recalcat el ministre sobre la segona part de l'acord amb Brussel·les. Es tracta d’un punt en el qual hi ha discrepàncies entre PP i PSOE. Els populars consideren que implica posar en marxa la reforma, mentre que els socialistes sostenen que es limita a iniciar una reflexió.

Va ser el passat 5 de febrer quan el CGPJ, al límit, va aprovar per unanimitat dels seus 20 vocals un informe amb dues propostes diferents: la dels deu vocals progressistes, que advoca no sols per mantenir la intervenció parlamentària en la designació dels 12 vocals judicials, sinó per augmentar-la; i la dels deu vocals conservadors, que planteja expulsar les Corts Generals d'aquest procés de selecció perquè els 'jutges triïn als jutges'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!