El ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha anunciat, en una entrevista al digital Politico, que les comissions per investigar el lawfare al Congrés serviran per perseguir jutges, si és necessari. El dirigent socialista ha dit que "si en aquestes comissions d'investigació es descobreix algun cas penal, es traslladarà a la Fiscalia per tal que aquesta pugui iniciar les accions legals corresponents contra aquests jutges o funcionaris". De la mateixa manera, Bolaños ha volgut subratllar que "els comitès no tindran paraula sobre les sentències dels jutges i, per tant, no interferiran en la separació de poders".

A més a més, Félix Bolaños ha parlat amb claredat en ser preguntat sobre si està d'acord amb l'opinió del president a l'exili, Carles Puigdemont, sobre que "hi ha jutges polititzats a Espanya": "És possible i, si es confirmen aquests casos, seran processats, l'estat de dret disposa de mecanismes per extirpar qualsevol acció d'un funcionari públic contra la llei", ha indicat el ministre de Pedro Sánchez.

Advertència al PP

D'altra banda, aquest dilluns, el ministre ha reclamat que aixequi el bloqueig a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que avui compleix cinc anys amb el mandat caducat. En declaracions des de Brussel·les, Bolaños ha afirmat que el PP està incomplint la llei i la Constitució. "És un comportament molt greu que desprestigia el poder judicial i danya la justícia i els ciutadans que volen una tutela judicial efectiva", ha dit, i "aquesta situació no es pot mantenir ni un dia més". "Que ho facin pel bé d'Espanya", perquè "aquesta sí que és una preocupació de la Comissió Europea".

La "zero preocupació" de Brussel·les

Aquesta entrevista amb Politico es va fer quan el ministre va anar a Brussel·les per reunir-se amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, i el comissari de Justícia, Didier Reynders. Després de la trobada, Bolaños va assegurar, dijous de la setmana passada, que la Comissió Europea no té "cap preocupació" sobre la llei d'amnistia. Bolaños va apuntar que l'executiu comunitari té "zero preocupació sobre la salut i la fortalesa de l'estat de dret i la separació de poders" a l'Estat. En una roda de premsa posterior a la trobada, el ministre de la Presidència va reivindicar que es tracta d'una "norma impecable" des del punt de vista "legal, tècnic i constitucional". Després de les reunions amb els comissaris, que van durar aproximadament una hora cadascuna, Bolaños va defensar que la llei d'amnistia és "conforme a la Constitució i al dret de la UE", així com als "valors europeus" i va en la línia del "diàleg" per "entendre's entre diferents i construir convivència". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!