El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, li ha enviat un missatge aquest dimecres al matí al popular Esteban González Pons per reprendre les negociacions entre PSOE i PP per renovar el Consell General del Poder Judicial, segons confirmen a ElNacional.cat diverses fonts de la Moncloa i d’aquest Ministeri. No obstant això, el vicesecretari d’Institucional dels populars no ha contestat encara aquest missatge. Félix Bolaños està encara ingressat a l’hospital després que dimarts de matinada fos operat d’urgència d’una apendicitis.

El missatge de Bolaños a Esteban González Pons arriba després que aquest dimecres Pedro Sánchez hagi plantejat un ultimàtum a Alberto Núñez Feijóo: arribar a un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial aquest mes de juny si no vol que el mes de juliol presenti una reforma per eliminar competències a l’òrgan de govern dels jutges espanyols: nomenar magistrats al Tribunal Suprem i els Tribunals Superiors de Justícia. Segons ha opinat el líder socialista, aquesta facultat que té el Consell —actualment amb una majoria conservadora i caducada— és el principal "incentiu pervers" que té el PP per oposar-se a la renovació dels vocals.

Però fonts de la màxima capitania del PP rebutgen negociar “sota xantatge”. És per això que a hores d’ara allunyen la possibilitat d’entesa amb el PSOE mentre Pedro Sánchez mantingui viu aquest ultimàtum. Expliquen que sí que seuran a la taula negociadora en què hi ha la Comissió Europea com a mediadora amb els socialistes, però descarten arribar a un acord en el context actual.

La reacció per part del PP ha arribat a la tarda. Segons ha informat el PP, González Pons s'ha posat en contacte amb la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, per informar-la de "l'intent del president del govern espanyol de desestabilitzar la negociació mantinguda" entre els dos partits per tal de "millorar el model judicial del nostre país. "Davant l'ultimàtum i el xantatge verbalitzat aquest dimecres per Pedro Sánchez", els populars han demanat "una trobada a tres amb caràcter urgent". 

L'ultimàtum de Pedro Sánchez

En l’entrevista d’aquest dimecres, Pedro Sánchez ha assenyalat que "el dia de la marmota ha durat massa i això s'ha d'acabar", en referència als més de dos mil dies que aquest Consell General del Poder Judicial té el mandat caducat. Així, ha assenyalat que és hora que el govern espanyol i el Congrés dels Diputats donin "una resposta a l'atropellament" que fa el PP de la Constitució quan "segresta" el CGPJ i ha defensat que es pot revisar al Congrés dels Diputats una facultat que té ara mateix el Consell, per tal de fer-la "més objectiva, transparent i no tan polititzada".

Per altra banda, Pedro Sánchez ha promès presentar el mes de juliol el paquet de "qualitat democràtica" al qual es va comprometre a presentar en aquella compareixença al palau de la Moncloa en la qual anunciava la seva continuïtat al capdavant del govern espanyol després de cinc dies de reflexió. Ho ha desvinculat, però, de la possible reforma del CGPJ; ha assenyalat que són dues coses diferents que no tenen res a veure.

Preguntat sobre els "pseudomitjans" que alguna vegada ha denunciat el mateix Pedro Sánchez, el president del govern espanyol ha assenyalat que es poden fer passes en la "transparència" en el finançament d'aquests mitjans de comunicació. El líder socialista, per altra banda, ha assegurat que "la 'màquina de fang' de "tabloides que propaguen boles" prové de la "Comunitat de Madrid". "La 'màquina de fang' té una seu social, que és la Comunitat de Madrid", ha dit, "i això és un problema per a la política espanyola".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!