El ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, ha negat aquest dimarts que la demora en la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat de la llei d’amnistia es degui a motius polítics. Preguntat per aquesta qüestió en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha assenyalat que qualsevol norma ha de “seguir diversos passos” des que s’aprova definitivament a les Corts fins que entra en vigor. Així, ha asseverat que aquesta llei ho farà “com qualsevol altra”: “Ni un dia abans ni un dia després”. El nucli dur del govern espanyol es nega a hores d’ara a avançar en quin punt d’aquest procediment es troba aquesta llei. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa apunten que el més probable és que acabi publicant-se al BOE després de les eleccions europees del 9 de juny, però no s'atreveixen a assenyalar cap data del calendari amb rotunditat, per la qual cosa tot continua en l'aire.
La llei d’amnistia va ser aprovada el passat dijous al Congrés dels Diputats, a només deu dies de la celebració de les eleccions europees d’aquest diumenge. Des que la cambra baixa va donar la seva llum verda definitiva a la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes, el govern espanyol ha deixat en l’aire si la seva entrada en vigor seria abans o després de les eleccions europees, si bé sempre ha insistit que el text ha de seguir un recorregut que fa que l’aparició al BOE no sigui immediata.
El cas és que aquell mateix dijous es va produir el primer ingrés a presó d'un independentista amb la llei ja aprovada per les Corts espanyoles. Es tracta d'Abel Mora, un jove que va ingressar a un centre penitenciari per complir una pena de 3 anys i 9 mesos de presó com a coautor de lesions a un home que duia una bandera i una gorra espanyola. El 10 de novembre del 2018, la víctima de l'agressió es trobava al metro de Barcelona; tornava de participar en una manifestació del sindicat de la policia espanyola Jusapol. Mora va entrar a la presó de Brians el mateix dia que el Congrés aprovava la norma que eximeix de responsabilitats tota acció en el marc de la independència de Catalunya.
Inquietud a la Moncloa pels jutges que vulguin driblar la llei
Després d’haver estat en els últims mesos a les teulades del Congrés i del Senat, la pilota de la llei d’amnistia quedarà ara en mans dels jutges espanyols. Hi ha un cert neguit a la Moncloa, segons admeten algunes fonts, amb aquesta darrera etapa que ha de recórrer la norma.
Fa uns mesos un grup de juristes —la Plataforma Cívica per la Independència Judicial— publicava una guia sobre com els tribunals poden driblar l’aplicació de la llei presentant qüestions prejudicials a Europa, i ara s’ha sabut que aquest manual s’ha difós a més de 5.000 jutges a través del correu corporatiu del Consell General del Poder Judicial.
El PP acusa el govern espanyol "d'ocultar" els efectes de l'amnistia
Una estona més tard, en la sessió de control al govern espanyol al Senat, el PP ha acusat l'executiu de Pedro Sánchez d'ajornar la publicació de l'amnistia al BOE per tal "d'ocultar" els efectes que ha de tenir la llei. Així, ha assegurat que els socialistes "temen" la imatge d'un retorn de Carles Puigdemont abans de les eleccions europees. "Quina barbaritat oculten per no publicar-la?", s'ha preguntat la senadora Alicia García, portaveu dels populars en aquesta cambra.