El ministre de la Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, ha acotat aquest diumenge en una entrevista a ElDiario.es l'escenari de la desjudicialització, que és precisament un dels compromisos que va acordar la Moncloa en la darrera reunió de la taula de diàleg. En ple terratrèmol polític a Catalunya per la sortida de Junts del Govern, una de les banderes que ERC reivindica és que ha arrencat passos per part de l'executiu estatal per transitar cap a la desjudicialització. Però Bolaños hi posa obstacles: "No hi ha una altra opció, hi ha uns procediments judicials que estan oberts, que hauran de ser jutjats pels tribunals i sobre els quals el govern espanyol té poc a dir". "En democràcia, el Poder Judicial és independent", ha destacat el titular del Ministeri de la Presidència.
En aquesta línia, Félix Bolaños ha afegit que "abans que s'obrís la taula de diàleg i abans que Pedro Sánchez fos president del govern espanyol, a Catalunya es va incomplir la llei i, com es va incomplir la llei, va haver-hi conseqüències als tribunals". Tot i això, sosté que volen "superar aquesta situació" de judicialització i afirma que la manera d'aconseguir-ho és "fent política dins de les institucions democràtiques, dins de la llei i arribant a consensos molt amplis que és el que vam pactar a la taula de diàleg, aquesta és la base de la desjudicialització".
Per a aquesta negociació dels pressupostos de 2023, Esquerra Republicana insisteix que cal que el govern espanyol aprovi la reforma del delicte de sedició per poder votar-los. Sobre aquesta qüestió, Bolaños també ha allunyat la reforma perquè "no té cap relació amb la llei de pressupostos" i justifica que tenen "clar que són dos camps diferents". Novament, l'argument és que "no hi ha majoria suficient" per fer la reforma: "Hem dit moltes vegades que nosaltres estaríem disposats a homogeneïtzar amb la resta de legislacions europees el Codi Penal, però que per fer-ho cal tenir una majoria que sigui suficient. Confiem i creiem que seria bo que la nostra legislació s'assimilés a la legislació europea i no fos gaire diferent, però aquestes majories no existeixen en la mesura en què les peticions que es fan són peticions de màxims per abordar aquesta reforma".
"La divisió és entre els qui aposten pel diàleg i qui creu que tot se soluciona amb fórmules màgiques"
Preguntat per l'impacte que pot tenir la crisi del Govern a l'hora d'aconseguir el suport d'ERC, Félix Bolaños considera que "és independent de la tramitació dels pressupostos i del sentit del vot d'ERC". "Ens preocupa la situació que té el Govern perquè crec que durant massa temps la seva prioritat no ha estat millorar la vida i les condicions dels catalans i catalanes, sinó que han estat altres que no han conduït a cap part", ha indicat el ministre. El responsable de Presidència creu que "hi ha una part de l'independentisme que està fent política en el sentit d'intentar resoldre el problema i una altra part de l'independentisme que es troba còmoda en l'enfrontament, en la tensió i en no buscar cap solució a res". En conclusió, diu, "em sembla que avui, a Catalunya, la divisió més gran no es produeix entre independentistes i constitucionalistes, sinó entre qui aposta pel diàleg i qui creu que tot se soluciona amb fórmules màgiques que no porten a cap lloc".