Amb un ple fallit a l'esquena, el PSOE veu perillar la presidència de la Generalitat i pressiona ERC perquè investeixi Salvador Illa. En una entrevista a El País publicada aquest diumenge, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha advertit que una repetició electoral seria "dolenta per a Catalunya i segurament dolenta" per als republicans. "Jo respecto molt ERC, ha tingut un protagonisme fonamental en els indults, en l'amnistia, en la taula de diàleg i en la normalització política. Ara han de prendre una decisió", ha llançat el ministre a la formació de Marta Rovira.

En la conversa, Bolaños ha insistit que Illa és l'única opció "viable" tenint en compte la "majoria progressista" que hi ha al Parlament, i ha assenyalat que el seu lideratge significaria "abandonar" la via unilateral i obrir-ne una "a favor del diàleg". El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja va reiterar dissabte que calia un pacte progressista amb Esquerra i els Comuns. A parer seu, aquesta seria "la millor solució", però també l'única: "O un acord progressista o noves eleccions", va deixar anar. Si les formacions no arriben a un acord abans del 25 d'agost, els catalans tornaran a les urnes el diumenge 13 d'octubre.

Bolaños, sobre el finançament singular a Catalunya

Quan se li ha preguntat sobre un possible finançament singular per a Catalunya, el titular de Presidència i Justícia ha contestat que "altres autonomies també tenen singularitats". "Els acords sobre finançament són complexos. L'últim és del govern de Zapatero. Rajoy ni ho va intentar. I trobem a faltar que hi hagi una proposta única del PP", ha afirmat Bolaños. El finançament singular és una oferta que Marta Rovira va fixar com la "condició mínima" per negociar la investidura socialista. 

"El pacte del CGPJ és molt positiu per al nostre país"

Bolaños ha afirmat que el pacte amb el Partit Popular per desbloquejar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que portava cinc anys i mig encallat, és "un acord clau per a la justícia" perquè "dona profunditat a la legislatura i aconsegueix rebaixar aquest clima tòxic que hem estat vivint en els darrers mesos". "És un pacte molt positiu per al nostre país", ha reiterat el ministre. En aquest sentit, ha deixat la porta oberta a més pactes amb els populars per renovar altres entitats com el Banc d'Espanya, RTVE, la CNMC o la CNMV. "Nosaltres tenim la mà estesa. Intentarem pactar amb el PP altres institucions", ha assegurat durant l'entrevista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!