El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, no ha garantit que hi hagi quotes per al català i la resta de llengües cooficials a la nova llei audiovisual que prepara el govern espanyol. En una entrevista a Efe, Bolaños ha afirmat que s'adoptaran mesures de suport a les llengües cooficials però no dóna per segur que això passi per la fixació d'una quota concreta tal com ve reclamant ERC.
El titular de Presidència ha precisat que "no hi ha un percentatge". "El que hi ha -afegeix- és un compromís del govern central de donar suport i defensar les llengües cooficials". "Tan espanyol és el castellà com el català, el gallec o el basc. Com que tenim clar això i volem defensar la cultura, la llengua i la identitat catalana, la basca, la gallega i la de la resta de territoris del nostre país, el que farem és garantir que la producció audiovisual tingui algunes mesures perquè es defensin aquestes llengües cooficials", ha explicat.
El ministre ha insistit que això és el que farà el govern espanyol i que ho parlarà no només amb ERC, sinó també amb altres grups parlamentaris per aconseguir tirar també endavant la llei audiovisual.
Aquestes declaracions xoquen bastant amb com va vendre l'acord el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui va prometre que "hi haurà quota i la fixarem nosaltres". "Si s’aprova serà amb l’OK d’ERC. Ens juguem un sector industrial sencer, 26.000 llocs de treball", va afegir. Va ser aquest acord, que ara Bolaños aigualeix, el que va fer que els republicans no registressin una esmena a la totalitat als pressupostos espanyols, com sí que van fer els grups de Junts i la CUP.
Pressupostos espanyols
Pel que fa als pressupostos, Bolaños ha recalcat que els del 2022 són molt importants perquè garantiran que hi hagi "una sortida justa de la crisi". En aquest sentit ha recordat que el projecte inclou gairebé un 60 per cent de despesa social, 40.000 milions d'inversió, una aposta clara pels joves i una especial atenció a la ciència.
Per això, ha apel·lat a la responsabilitat dels grups i ha considerat que els estranys no són els grups que els hi donen suport, sinó que algú no els hi doni suport. "De què està en contra l'oposició? Que invertim 13.000 milions en ciència? Que pugi un 23 per cent la partida de dependència? Que hi hagi 2.200 milions per a beques? Exactament, de què està en contra?", ha preguntat.