Tsunami Democràtic i CDR queden completament amnistiats amb el pacte a què han arribat Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i el PSOE. Així queda per escrit en les esmenes transaccionals acordades entre els tres partits i així ho ha manifestat aquest dimarts el ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños. En roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, ha assenyalat que “tots” els fets relacionats amb el procés independentista queden blindats de qualsevol maniobra que pretengui fer un jutge espanyol. Perquè, més enllà del que interpreti un jutge, el que compta és la intencionalitat. Així s’expressen fonts de les formacions que han arribat a aquest pacte. Des del PSOE, argumenten que si Manuel García-Castellón tira pel dret i continua veient terrorisme en Tsunami Democràtic i CDR, aquests independentistes estaran igualment emparats per la norma. Perquè no han tingut en cap moment la voluntat manifesta de cometre el delicte en qüestió.

Bolaños, mentre la comissió de Justícia debatia al Congrés dels Diputats les esmenes pactades entre PSOE, Junts i ERC, ha justificat que els retocs són “tècnics”. Ell mateix ha manifestat en les darreres setmanes que qualsevol retoc a la llei seria quirúrgic. I així ho ha justificat aquest dimarts. L’argument dels socialistes és que, tal com van prometre, el terrorisme continua estant exceptuat de l’amnistia "sempre que suposi una vulneració greu dels drets humans". Segons Bolaños, els socialistes han acceptat eliminar del text l'excepció de terrorisme quan hi hagi "sentència ferma", com volien les forces independentistes, i ara el criteri és que no es podrà aplicar l'amnistia si aquests actes "s'adeqüen al que diu el Conveni Europeu de Drets Humans i si és una vulneració greu" dels drets humans. Per tant, segons Bolaños, "els delictes greus" de terrorisme "queden dins de les excepcions de la llei d'amnistia".

Paral·lelament, i preguntat sobre si els Pujol queden també inclosos dins de la llei d’amnistia, Félix Bolaños ha volgut deixar clar que no. "No hi ha res fora del Procés que pugui ser amnistiat", ha assenyalat quan se li ha preguntat sobre la qüestió. I és per això que ha remarcat que "s’amnistien delictes sempre que estiguin relacionats amb el Procés", ha dit.

El pacte PSOE-Junts-ERC que blinda Tsunami i CDR

Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i PSOE han acostat posicions i aquest dimarts han presentat dues esmenes transaccionals conjuntes per millorar la llei d’amnistia. Una d'elles està encaminada a retocar el gran escull que ha provocat la norma: l’excepció per terrorisme. Els independentistes han aconseguit desenrocar els socialistes de la seva posició i fer-los avançar alguns metres, per tal d'envernissar Tsunami Democràtic i CDR amb una capa extra de blindatge.

Concretament, s'ha acabat fent el que des de feia dies hi havia sobre la taula: incloure un afegit que especifiqui i delimiti què es considera terrorisme. La intenció és esquivar les maniobres de jutges espanyols com Manuel García-Castellón que vulguin acusar independentistes de terrorisme, quan clarament no han comès aquest delicte.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!