El ministre de Presidència espanyol, Félix Bolaños, s'ha posat en contacte aquesta tarda amb el comissari de Justícia de la Unió Europea, Didier Reynders, per compartir amb ell detalls sobre la llei d'amnistia acordada entre el PSOE i els partits independentistes amb motiu de la investidura de Pedro Sánchez. Tot plegat, abans que aquest dimecres el Parlament Europeu celebri una sessió plenària que ha d'abordar la iniciativa legal, a proposta del Partit Popular i amb l'objectiu de demonitzar la mesura de gràcia. Segons han expressat fonts del Ministeri, Bolaños ha remarcat que aquesta proposta respon a la "voluntat compartida" per la majoria absoluta dels partits polítics al Congrés dels Diputats de "normalitzar la situació institucional, política i social a Catalunya, i d'obrir una nova etapa que superi la tensió dels últims anys".
"Es tracta, per tant, d'una qüestió política d'àmbit intern que és, a més, plenament congruent amb l'ordenament i valors europeus i impecable des d'una perspectiva constitucional", ha argumentat Bolaños, segons detallen les fonts. I és que la mesura busca complir l'objectiu marcat a la Constitució de "garantir la convivència democràtica". Davant dels dubtes generats per la dreta política sobre la legalitat de l'amnistia, el ministre ha dit que és "coherent amb els valors" europeus, i ha fet una crida a l'oposició a frenar "els intents d'alguns grups de convertir un debat intern i espanyol en una qüestió europea".
La conversa també ha tingut lloc amb la vicepresidenta de Valors i Transparència europea, Věra Jourová, amb el propòsit d'avançar la posició del govern sobre la proposició de llei de l'amnistia als líders del procés. Bolaños també s'ha posat a disposició dels dos representants de la Unió per facilitar tota la informació que precisin sobre el procediment i el contingut de la iniciativa legislativa. En aquest marc de transparència, el ministre viatjarà a Brussel·les la setmana vinent per reunir-se amb tots dos i ampliar la informació.
Debat a l'Eurocambra
Aquest pròxim dimecres, l'Eurocambra debatrà en sessió plenària la llei d'amnistia, a petició del Partit Popular Europeu, un debat que s'emmarcarà en una anàlisi sobre la situació de l'estat de dret a Espanya, i què els conservadors alerten que s'està "erosionant" amb la mesura de gràcia a l'independentisme. Malgrat els intents de la dreta, la setmana passada, Reynders va negar preocupació per la llei d'amnistia que ha presentat el PSOE, i va assenyalar que ja s'havia requerit informació "detallada" sobre la iniciativa amb l'objectiu d'estudiar el seu abast, negant "serioses preocupacions" envers el text legal.