El delegat presidencial de la comunitat internacional i expresident bolivià Jorge 'Tuto' Quiroga ha criticat el "neocolonialisme criminal" d'Espanya i l'actuació d'encaputxats que acompanyaven diplomàtics espanyols a l'Ambaixada mexicana divendres passat, agents "amb complexos de James Bond i deliris colonials de Pizarro".

Quiroga ha destacat en declaracions recollides per l'emissora boliviana Erbol que els bolivians van quedar "perplexos" en veure l'operatiu amb quatre efectius encaputxats i armats d'Espanya en "violació de la sobirania de Bolívia" i creu que Mèxic i Espanya volien protegir "delinqüents" que "van cometre frau electoral" a Bolívia, en referència als antics alts càrrecs afins a l'expresident Evo Morales asilats a l'ambaixada.

L'objectiu seria alliberar i protegir "criminals coneguts" per tot el país com Juan Ramón Quintana, Nicolás Laguna autor del frau electoral i Héctor Arce, qui en la qualitat de Ministre de Justícia, va passar molts diners a consultors espanyols, segons ha apuntat Quiroga. L'exmandatari creu que és "una vergonya i un paperot internacional" el que va fer Pedro Sánchez mostrant "ineptitud i falta de respecte total a la sobirania boliviana" amb operatius que van ser gravats en vídeo per veïns.

Així, Bolívia està patint un "furibund contraatac dels socialistes del segle XXI i els seus pares estatals estrangers" als qui els va acusar de ser els "enemics" i de "conspirar contra la reconstrucció democràtica", entre ells Mèxic, que "acull el narcotràfic que representa Evo Morales".

"Juan Ramón Quintana fa xantatge a tots els països perquè sap tot el moviment de diners bruts que mou el narcotràfic i també Héctor Arce deu fer xantatge perquè va pagar desenes de milers d'euros de diners veneçolans i bolivians als socis de Pedro Sánchez, als dirigents de Podemos que ara són burgesos de xalet", ha retret.

"El govern de Pedro Sánchez i els seus aliats estan morts de por perquè des de Bolívia i Veneçuela es desveli l'enorme quantitat de diners que es van robar en nom del colonialisme constitucional que van fer a Sucre", ha afegit.

Per Quintana "van robar diners de Bolívia i de Veneçuela" i "volen emportar-se els qui tenen informació" i per això portaran el cas al Grup de Lima i l'Organització dels Estats Americans (OEA) per denunciar aquesta "conspiració" des de Mèxic i Espanya.