Jair Bolsonaro ha anunciat que té coronavirus i ho ha fet sense mascareta ni cap mesura de seguretat ni respecte cap a la premsa que li posava el micròfon per recollir les seves declaracions. El president del Brasil va apropar-se als periodistes amb mascareta, després es va retirar fent un pas enrere per parlar sense ella i finalment va tornar a aproximar-se als micròfons per fer públic que s'ha contagiat.

I va explicar-ne tots els detalls: "He donat positiu. I com ha anat això? Ens hem de remuntar a diumenge passat, em trobava malament i em vaig trobar pitjor dilluns: malestar, cansament, dolor muscular i febre de 38 graus a la tarda. Amb aquests símptomes i, sota la supervisió del metge de la presidència, tenint en compte que era un quadre compatible amb la Covid-19, em vaig fer una radiografia a l'hospital de les Forces Armades del Brasil i els pulmons estaven bé. Així doncs, els metges van decidir medicar-me amb la hidroxicloroquina. Vaig prendre la primera pastilla a les cinc de la tarda, també azitromicina, i confesso que m'he despertat molt durant la nit. A partir de mitjanit m'he començat a trobar millor i a les cinc del matí m'he pres la segona dosi de cloroquina i estic perfectament bé". L'Associació de Premsa del Brasil (ABI) ha anunciat que posarà una demanda contra el president per posar-los en perill.

Les seves paraules han indignat l'opinió pública del país i fins i tot una part de l'Església, amb qui Bolsonaro manté una bona relació fins ara. A través de Twitter, un capellà demana que els qui van votar-lo "es confessin i demanin perdó pel pecat que van cometre. Bolsonaro no val res". Diaris del país com Folha subratllen que mentre el president promociona el seu tractament, "veta proporcionar llits hospitalaris, aigua potable i condicions higièniques" als indígenes afectats pel coronavirus.

Bolsonaro, d'esquena a la crítica, ha publicat a través de Twitter en menys de 24 hores que ja es comença a trobar bé: "Per tots aquells que critiquen la medicació amb hidroxicloroquina, lamento dir-vos que me l'he pres i gràcies a ella i a l'ajuda de Déu em trobo perfectament bé i viuré molt de temps". Amb aquestes paraules i acompanyat d'una foto seva esmorzant croissants i un termo de cafè, es felicita per la gestió del seu govern que "ha salvat vides i feines sense escampar el pànic, que comporta depressió i mort".

Unes declaracions que topen contra els resultats empírics: els casos de contagis no paren d'augmentar al Brasil, amb 1,67 milions de positius i més de 66.000 morts. Abans de patir la malaltia, Bolsonaro va titllar aquest virus de "fantasia d'uns quants mitjans de comunicació", perquè segons ell es tractava "d'una petita grip insignificant" i que tot s'ha "sobredimensionat".