Bombers denunciats per l'1-O  s'han queixat de no tenir un jutjat per demanar l'amnistia. En un escrit al Deganat dels jutjats de Girona al qual ha tingut accés ElNacional.cat, les defenses han recordat que "encara no ha estat repartida la causa a cap Jutjat Penal concret" i que el termini per a l'aplicació de la llei d'amnistia finalitzarà el pròxim 11 d'agost —d'aquí a tres setmanes—. Es tracta d'un "retard" que perjudica els afectats, que encara no tenen a qui reclamar per ser amnistiats.

Les defenses han assenyalat que la llei estableix de manera expressa que "les decisions s'adoptaran en el termini màxim de dos mesos, sense perjudici dels ulteriors recursos, que no tindran efectes suspensius". És a dir, que el termini per a la seva aplicació finalitzarà l'11 d'agost. D'altra banda, han assegurat que els fets pels quals es vol jutjar els bombers entren dins l'amnistia: "Els fets objecte d'aquestes diligències penals corresponen al dia 2 d'octubre del 2017 i es van succeir a la plaça del Vi de Girona, després dels fets esdevinguts el dia 1 d'octubre del 2017 i, per tant, entren de ple en l'àmbit objectiu d'aquesta llei, que delimita el seu article primer".

El perjudici de no tenir jutjat

El problema és que encara no tenen qui els jutgi i, per tant, a qui demanar l'aplicació de la llei. "Tenim constància, després de diferents consultes realitzades, que a hores d'ara encara no ha estat repartida la causa a cap Jutjat Penal concret", han lamentat en l'escrit, on han afegit: "En conseqüència, aquesta situació de retard a l'hora de fer efectiu el repartiment de la causa està perjudicant el nostre dret a la tutela judicial efectiva, ja que el fet de no tenir a hores d'ara assignat l'òrgan judicial on fer la nostra petició d'aplicació de la llei d'amnistia ens està causant indefensió, i el dia 11 de juliol del 2024 ja vam superar el primer mes d'aplicació de la llei". Així doncs, han sol·licitat que, "a la major brevetat possible", es produeixi el repartiment dels jutjats "per tal de poder demanar l'aplicació de la llei d'amnistia".

Com ja hem esmentat, els bombers van assistir a la concentració de la plaça del Vi de Girona convocada l'endemà de la celebració del referèndum. Hi van participar uniformats, motiu pel qual se'ls ha investigat per delicte de malversació de diners públics i abandonament del lloc de feina com a funcionaris. Ara, esperen que se'ls assigni un jutjat al qual poder reclamar l'amnistia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!