La tensió entre la direcció oficialista del PDeCAT i Carles Puigdemont ha pujat un grau aquest divendres. El president del PDeCAT, David Bonvehí, en un dur comunicat, ha acusat els puigdemontistes de "trencar amb la paraula donada" i "els acords signats" sobre l'ús de la marca Junts per Catalunya.

Bonvehí ha reaccionat amb contundència després de transcendir que Puigdemont ha assolit el control de JxCat mitjançant un canvi en el registre de partits del Ministeri de l'Interior. La presidència del partit ha quedat ara en mans de Carles Valls Arnó, alcalde de Balanyà, afí al president a l'exili i al president de la Crida, Jordi Sànchez. Fins ara figurava com a presidenta del partit JxCat, inscrit el 2018, Laia Canet. 

Segons Bonvehí, el PDeCAT "ha prioritzat en tot moment la voluntat constructiva des del respecte i la major honestedat política" en tot el procés de negociació per a l'ordenació de l'espai de Junts per Catalunya.

 

El comunicat afegeix que es van signar acords amb Jordi Sànchez, que representava Puigdemont en la negociació sobre l'encaix del PDeCAT en el projecte de JxCat, segons els quals "qualsevol canvi a Junts per Catalunya havia de ser acordat i avalat també pel Partit Demòcrata, circumstància que no s'ha produït".

Jordi Sánchez faqsJordi Sànchez, empresonat a Lledoners i president de la Crida, en una entrevista

 

Consultes al registre de partits

Bonvehí anuncia que el PDeCAT farà les "consultes oportunes" al registre de partits "per conèixer en base a quins documents s'han fet aquests canvis". "Ens reiterem que Junts per Catalunya no pot ser entès sense el Partit Demòcrata, tal i com consta en tots els acords establerts fins a data d'avui", afegeix el text.

"Lamentem que aquest comportament i compromís no hagi estat assumit per totes les altres parts, trencant-se no només amb la paraula donada, sinó, fins i tot, amb els acords signats, i prescindint així de tots els principis de bona fe i confiança que han de regir el comportament ètic i polític", conclou el comunicat.