El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha assegurat aquest dilluns que el partit "políticament mai podrà acatar una sentència que no sigui absolutòria" sobre el referèndum de l'1 d'octubre de 2017 "per molt que ho digui el cap d'Estat".

Ho ha dit en una roda de premsa després de la reunió del Comitè Nacional de la formació, on s'ha abordat l'inici del curs polític. Bonvehí ha subratllat que el PDeCAT "és un partit i fa política" i que espera "una resposta unitària de tot l'independentisme" si els impulsors de l'1-O són condemnats.

No obstant això, ha diferenciat aquesta reacció de la que emprenguin els afectats. Preguntat per si una nova aturada de país és la fórmula per escenificar el rebuig a aquesta sentència, ha advertit que caldria acordar-la amb sindicats i patronals.

Obre la porta a Mas

Sobre la possibilitat que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, torni a la primera fila quan expiri la seva inhabilitació, el líder del PDeCAT ha afirmat que dependrà de les decisions que prenguin el propi Mas i els associats del partit.

"Artur Mas és un referent, un líder, i per a nosaltres mai ha deixat d'estar a primera línia política", ha afirmat Bonvehí, després que el propi expresident català hagi assegurat a Rac1 aquest dilluns que "bastanta gent" li demana que faci un pas al davant.

"La seva actuació en el futur o la seva disponibilitat l'haurà de decidir ell mateix i els associats del partit, que diran qui són les millors persones per liderar i presentar-se en les diferents eleccions", ha afegit.

Rebuig a unes "eleccions referendàries"

Bonvehí també ha apostat per la continuïtat de l'actual Govern i ha dit que noves eleccions "no solucionarien res". Bonvehí ha afirmat haver escoltat l'entrevista a Marta Rovira, exiliada a Suïssa, a Catalunya Ràdio, sobre la necessitat d'un nou "moment referendari" perquè l'1 d'octubre del 2017 no va ser ni reconegut ni implementat.

Per al líder del PDeCAT és "compatible" pensar que "l'1 d'octubre va donar un mandat polític claríssim" però que "és evident que per fer efectiu el mandat de la independència fan falta més passos".