Les persones nascudes durant el Baby boom, més conegudes, a vegades despectivament, com a boomers, són la generació que més s’interessa en política i al mateix temps la més independentista de Catalunya. Així ho revela l'última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de Catalunya (CEO) sobre les generacions i la participació política. I aquesta revela que són els boomers, aquelles persones nascudes entre el 1946 i 1964, els més polititzats, ja que tenen més interès en tot el que envolta la política. Concretament, en una escala del 0 al 10, els boomers se situen al 6,2, seguits de prop per la generació X, els nascuts entre 1965 i 1980, amb un 5,9. En canvi, les dues generacions més allunyades de la política són la més gran i la més jove: la coneguda com a generació silenciosa (els majors de 78) anys se situen al 5 i la generació Z (entre 1997 i 2012) al 5,4. Aquestes semblances entre les dues generacions es van repetint durant l’enquesta en nombroses ocasions.
A més, els boomers són també la generació que, preguntada per com hauria de ser la relació entre Catalunya i Espanya, més considera que Catalunya hauria de ser un estat independent. Així ho creu un 34% d’aquesta franja d’edat, un percentatge similar als de la generació X, que se situa en un 32%. Els boomers són també la generació que més aposta perquè Catalunya sigui un estat dins una Espanya federal (23%) i la que menys aprova (també amb un 23%) que sigui una comunitat autònoma dins d’Espanya. Per altra banda, la generació Z és la que més respon, fins a un 28%, que no sap o no contesta quin hauria de ser l’encaix de Catalunya dins l’Estat. Aquesta xifra va creixent en les generacions més joves, ja que entre els enquestats de la generació silenciosa només un 11% opta per aquesta opció.
Tot i que, com ha destacat el director del CEO, Jordi Muñóz, en la presentació dels resultats de l’enquesta, totes les generacions a Catalunya tendeixen a situar-se cap a l’esquerra en l’eix ideològic, de nou, la generació en què aquest fet és més marcat és en la del Baby boom. Un 53% d’aquesta generació se situa a l’extrema esquerra (17%) i l’esquerra (36%), mentre que només un 17 a les franges de dreta (12%) i ultradreta (5%). El 30% restant s’ubica al centre. La generació que es veu menys de dretes és la dels millennials, només un 13% del total, gairebé empatats amb el 14% de la generació X. Els millennials són també els que més s’identifiquen (21%) amb l’extrema esquerra i la més jove, la Z, la que s’ubica més a l’extrema dreta, fins a un 9% del total.
Les dones boomers, les que més s'impliquen en les mobilitzacions independentistes
Per altre costat, tot i que els boomers són la generació que més participa en política, ja que es veu molt lleugerament superada pels zetes a l'hora d'assistir a un acte amb continguts polítics o participar en manifestacions o concentracions, sí que són els que més s’han interessat en les mobilitzacions dels últims anys. Un 51% dels enquestats d’aquesta franja d’edat ho han fet pels actes relacionats amb el procés independentista, mentre que només a un 35% de la generació Z els ha cridat l’atenció aquesta mena d’esdeveniments. Si ens fixem en la implicació en les mobilitzacions del Procés, de nou són els boomers (47%) els que més s’hi dediquen i els membres de la Generació Silenciosa superen en aquesta ocasió als de la Generació Z com els menys implicats. En aquest sentit, les dones boomers s’han implicat més en els últims anys en les mobilitzacions independentistes que els homes, un 48% i un 45%, respectivament.