Fa ja 10 dies que el Butlletí Oficial del Parlament publicava la baixa del diputat cupaire Pau Juvillà, després de diverses setmanes en què l'independentisme i els comuns van intentar sense èxit preservar-li l'escó. Tot plegat ha fet trontollar la majoria del 52% del Parlament: des de la publicació de la baixa, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, només havia donat explicacions en una entrevista, en la qual va criticar ERC i la CUP per no haver-li donat suport en una proposta de desobediència que ella mateixa suposadament havia plantejat. Després del soroll d'aquests dies, avui finalment Borràs ha donat explicacions en públic. Principalment, ha acusat els funcionaris d'haver treballat de manera improcedent i ha fet diverses propostes per canviar funcionaments interns i prevenir-se davant futures situacions similars.
La intervenció de Borràs ha tingut lloc al final de la Junta de Portaveus ordinària que estava convocada per a aquest dilluns, en el punt d'altres qüestions, i s'ha emès en obert, un fet que no passava des de l'any 2003, i que quan s'havia produït era per qüestions relacionades amb el terrorisme, ha remarcat Borràs. Des de l'entorn de la presidència han assegurat que ha intervingut a voluntat pròpia, mentre que els grups de l'oposició han assegurat que s'ha sentit pressionada. En la seva exposició dels fets, ha fet una cronologia de tot el que va anar succeint en les últimes setmanes, des que Juvillà va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, les accions dutes a terme per preservar la sobirania del Parlament i l'embat amb la Junta Electoral Central (JEC).
Després d'explicar els detalls, rectificant fins i tot algunes coses que ella mateixa havia dit fins ara ―com ara que Juvillà no havia votat en el ple del 17 de desembre per un conflicte d'interessos, quan sí que ho va fer―, ha manifestat una proposta clara davant el fet que la sobirania del Parlament sigui "contínuament qüestionada": traslladar a la comissió del reglament de la cambra que estudiï la possibilitat d'introduir modificacions que ajudin a protegir la integritat de la institució. Això no és tot, Borràs també ha demanat als grups que valorin la conveniència d'acordar al Congrés dels Diputats la modificació de la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) per garantir la "inviolabilitat" dels diputats electes. Així mateix, ha demanat als partits que elaborin una llei que, com a mínim, reguli l'administració electoral que ha d'actuar en els processos electorals catalans: una sindicatura electoral catalana.
Diferències amb Torrent
Més enllà d'aquestes propostes, ha acusat els funcionaris del Parlament d'haver actuat de forma improcedent: ha considerat "una anomalia" que funcionaris de la casa actuessin per ordres de la secretària general, que obeïa la Junta Electoral Central, sense que la Mesa ho sabés. "No és admissible", ha advertit. També ha criticat els treballadors per haver publicat un tuit des del compte oficial del Parlament informant que s'havia donat de baixa a Juvillà al Butlletí del Parlament, abans que s'hagués notificat a la Mesa. Ara bé, després de la intervenció dels grups que li han recriminat haver culpat els treballadors, ella ha assegurat que no hi ha hagut "cap intent de culpar-los", i ha dit que si van actuar així va ser per por a l'únic culpable: la repressió de l'Estat. En aquest sentit ha assegurat que la retirada de l'escó és un fet gravíssim, "resultat de la deriva autoritària de l'Estat", una deriva que ha alertat que és molt perillosa i que es plasma "de manera cruenta" en la repressió contra l'independentisme català. I una vegada més s'ha volgut diferenciar de com va actuar el llavors president del Parlament Roger Torrent amb l'escó del president de la Generalitat Quim Torra: "Per més diferències que hi hagi amb el cas del president Quim Torra, l'acta de Juvillà ha estat retirada per la JEC passant per sobre del reglament del Parlament i de la voluntat expressada per la Mesa i del ple".
Un altre dels elements que s'ha repetit contínuament després de la seva explicació ha estat el dubte sobre si Juvillà era o no diputat el dia 3 de febrer, quan es va aprovar en ple el dictamen per preservar-li l'escó. El diputat anticapitalista no va ser convocat a aquella sessió i l'acta de presidència fixava que no s'havia admès la seva delegació de vot. Borràs ha assegurat que ella no va donar l'ordre de no convocar-lo i que va admetre a tràmit la seva delegació de vot, però que no es va autoritzar al·legant conflicte d'interessos: "És evident que hi ha una doble realitat, una realitat paral·lela entre la legalitat espanyola que des del 14 de desembre considera que Juvillà ja no és diputat (...) Al costat de la legalitat espanyola, hi ha la legitimitat del Parlament, que va considerar que era diputat fins que la secretària general va presentar-nos per imperatiu legal com comunicaria a la JEC les accions dutes a terme per demostrar que se li havia retirat l'acta", ha afegit, així com ha explicat que ha encarregat a la secretària general la interposició d'una querella per prevaricació contra la JEC.
La CUP i ERC: crítica suau
Les explicacions de Borràs no han acabat de convèncer l'oposició, que segueix reivindicant que hi ha coses que no quadren. La majoria dels grups han demanat la seva dimissió, mentre que des d'ERC i la CUP han estat menys durs. La diputada republicana Meritxell Serret ha agraït les seves explicacions i ha subratllat que si aquests dies s'ha trencat la confiança dins l'independentisme ha estat per la "falta de transparència". Des de la CUP la diputada Eulàlia Reguant ha criticat la falta de coherència entre el relat i els fets, i ha reiterat que Juvillà no va ser convocat, cosa que han insistit que indica que no era diputat: "Alguna cosa no quadra", ha insistit. Més enllà d'aquests dos grups, el diputat de Junts Josep Rius ha posat el focus en la necessitat de reforçar la unitat independentista, i ha defensat que Borràs, davant una nova agressió, ha intentat respondre de la millor manera possible.
Disculpes i dimissions
Molt més durs han estat la resta de grups. Des del PSC, el diputat Raúl Moreno ha acusat la presidenta d'haver fet un "contorsionisme polític" que no ha servit per a res més que per degradar la institució, i ha exigit a Borràs que demani perdó als funcionaris del Parlament. David Cid, dels comuns, ha demanat la dimissió de la presidenta i ha considerat que tot el succeït ha estat "l'enèsima batalla" dins l'independentisme, acusant Borràs de voler diferenciar-se del que va fer Roger Torrent.
Tots els partits de la dreta han demanat la dimissió de Borràs. Des de Vox, el diputat Antonio Gallego li ha recriminat tenir una deriva autoritària, mentre que li ha exigit deixar de convertir el Parlament en un "circ". Nacho Martín Blanco (Cs) ha acusat Borràs d'institucionalitzar la mentida i haver pres el pèl a tots els catalans i en especial als seus votants. Finalment, Lorena Roldán, del PP, ha acusat Borràs de tirar pilotes fora i culpar els funcionaris: "És vergonyós".