Després de la darrera derrota parlamentària del govern espanyol i els socis habituals, amb la caiguda de la regulació del lloguer de temporada que plantejava el Sindicat de Llogaters, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha recordat a l'Executiu que lidera Pedro Sánchez que no ha de donar “per garantits” els vots favorables de la seva formació al Congrés. En una entrevista aquest dimecres a Els Matins de TV3, Borràs ha avisat Sánchez que abans de negociar nous acords amb Junts primer ha de “complir” amb els previs.

“Quan es fan pactes, es compleixen els pactes”, ha sentenciat Borràs, que avui ha assenyalat la no aplicació de l'amnistia a dirigents polítics independentistes —com el president Carles Puigdemont o els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig—, si bé aquesta decisió correspon als magistrats del Tribunal Suprem encarregats de les respectives causes derivades del procés. “Els jutges haurien d'aplicar les lleis aprovades pel Congrés dels Diputats i evidentment no ho fan, o ho fan de manera selectiva”, ha apuntat Borràs, que veu una “mala praxi” judicial i ha deixat anar que espera “que qualsevol responsable judicial” ho arregli.

En aquest sentit, preguntada per què pot fer el govern espanyol per assegurar el compliment de l'amnistia quan és una decisió que correspon als jutges, Borràs ha afirmat que les “instàncies judicials són polititzades, perquè els responsables són nomenats políticament, amb una tensió i confusió evident”. “Els jutges també fan política”, ha dit Borràs, que ha posat com a exemple que el jutjat que la manté inhabilitada per fraccionar contractes a la Institució de les Lletres Catalanes no acaba de resoldre la causa, ha dit, per a mantenir-la apartada de la política, ja que encara no pot recórrer a instàncies europees.

No permetrem una enèsima aixecada de camisa, que és el que vol aconseguir el govern espanyol amb certs patits de Catalunya. No ha complert els compromisos encara”, ha reiterat Borràs, que també ha parlat de la baixa execució dels pressupostos generals de l'Estat a Catalunya els darrers anys o del català a Europa. “Hem fet uns acords i no en farem més fins que no es compleixin”, ha sentenciat la presidenta de Junts, que assegura que el govern espanyol estava “malacostumat” amb altres partits catalans, en un dard a Esquerra Republicana.

El text per regular els lloguers, “un nyap”

Pel que fa a la caiguda de la proposició per debatre la regulació de lloguers de temporada, Borràs ha titllat de “nyap” les polítiques que contempla i l'ha comparat amb la darrera llei d'habitatge, sobre la qual assegura que ha empitjorat la problemàtica i que ara hi ha un 30% menys d'habitatge de lloguer disponible a Catalunya. També ha retret al govern d'Ada Colau a Barcelona i de Pedro Sánchez a l'Estat que el problema de l'habitatge hagi empitjorat aquests darrers anys, atribuint-ho a una mala gestió. La líder juntaire ha rebutjat que permetre la tramitació hagués estat un “sí” al text sense poder modificar-lo i ha reclamat una negociació i seure a parlar-ne. “La gent que lloga pisos sap quines màfies i quins problemes hi ha. També és una mala llei si diu als joves que una habitació és un habitatge. S'ha de treballar, el problema és complex”, ha apuntat. També ha mostrat “respecte” per la manifestació i les crítiques del Sindicat de Llogaters i ha afirmat que entén “que la gent vol solucions”, però considera que aquesta llei no les donava.

De tota manera, Borràs ha rebutjat que s'ubiqui Junts en un bloc de dretes amb PP i Vox, al·legant que els motius pels quals els juntaires voten en contra són diferents, i ha retret al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, “una mirada colonitzada i absolutament espanyolíssima” amb motiu d'aquesta comparativa. També ha eludit dir si volen fer caure el govern espanyol i si donarien suport a una moció de censura impulsada pel PP.

Retreu a Illa la visita al Rei

Borràs també ha criticat la visita d'Illa al rei Felip VI al palau de la Zarzuela aquest dimecres, que ha considerat una “declaració d'intencions”. Ha contraposat que ella va anar-hi, com a presidenta del Parlament, “a parlar del discurs del 3-O i dir-li que els catalans no tenim rei”. La presidenta de Junts també ha dit que forma part del “simbolisme” d'Illa, com haver “posat la bandera espanyola o haver tret el bust de Francesc Macià del Palau de la Generalitat”. 

Sobre la ronda de contactes d'Illa amb la resta de presidents, Borràs ha valorat que era “obligat” tenir Jordi Pujol, “el que més anys hi ha estat i amb un llegat institucional indiscutible”. De tota manera ha avisat: “No sé com ho farà per veure el president Puigdemont. No pot ser a on hauria de ser perquè l'amnistia no amnistia”.

Pel que fa a la posició dins del partit que podria adoptar després del pròxim congrés de Junts, Laura Borràs ha evitat pronunciar-se. “Vaig entrar en política quan m'ho va demanar el president Puigdemont. El que farà Laura Borràs és continuar treballant, com ho ha fet aquests anys, en les posicions que he anat ocupant”, ha dit l'avui presidenta de la formació. “La gent espera debat per trobar solucions per al país, no sobre qui ocuparà les cadires”, ha sentenciat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!