Matí mogut al Parlament després que el TSJC hagi condemnat per un delicte de desobediència el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic i a pagar una multa de 12 euros al dia durant 3 mesos (1.080 euros) per haver mantingut els llaços grocs que estaven penjats del seu despatx a la Paeria de Lleida. Avui el dia es preveia tranquil a la cambra catalana, amb una mesa ordinària programada al matí, i a la tarda un ple monogràfic sobre salut mental. Però no ha estat així, i la interlocutòria contra Juvillà ha marcat l'agenda política, que s'ha caracteritzat pel compromís de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, a preservar el seu escó fins que la sentència sigui ferma.

Així doncs, al matí s'ha reunit la primera mesa del dia, on s'havien d'abordar qüestions no relacionades amb el diputat al qual volen inhabilitar. Tot i això, el tema s'ha tractat de forma parcial i, segons fonts parlamentàries, la majoria de la Mesa —ERC, Junts, CUP i comuns— ha traslladat el seu suport personal i polític a la causa de Juvillà, mentre que el PSC ha rebutjat fer-ho i ha dit que respecta les resolucions judicials. 

Això en la primera sessió. Però després, els tres grups independentistes de la cambra han mantingut una reunió i han convocat una nova sessió d'urgència de la Mesa. En aquesta segona trobada de la cúpula del Parlament s'ha decidit traslladar el cas de Juvillà a la Comissió de l'Estat dels Diputats, que es reunirà aquest mateix dijous. L'objectiu és que la cambra catalana prengui la iniciativa de forma ràpida i no esperar que la Junta Electoral Central (JEC) ordeni la retirada immediata de l'escó, com ja va fer en el cas de l'expresident de la Generalitat Quim Torra. 

Tenint en compte aquest precedent, fonts de la presidència del Parlament expliquen que aquesta vegada volen que la cambra catalana exerceixi les seves competències des del principi, posant ara en mans dels grups parlamentaris la qüestió: en la Comissió de l'Estatut els grups parlamentaris hauran d'aprovar un dictamen. 

Laura Borràs assegura que no retirarà l'escó a Juvillà

Més enllà d'aquesta acció, hi ha una cosa clara: Laura Borràs, en declaracions a la premsa davant del despatx d'audiències, ha manifestat el seu compromís de preservar l'escó de l'anticapitalista fins que hi hagi una sentència ferma, per la qual cosa ha assegurat que al cupaire se li respectaran els drets polítics per molt que la JEC indiqui el contrari. 

La presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN

"No tinc la potestat ni la voluntat de retirar l'escó a Juvillà ni a cap dels diputats, i actuaré d'acord amb la preservació dels drets i llibertats", ha argumentat la presidenta, que ha recordat que el Parlament "és la seu de la sobirania del poble de Catalunya" i que, en canvi, la JEC "és una entitat administrativa".

 

Vox i Cs corren cap a la JEC

Però, per què aquesta mirada posada en la JEC? Molt fàcil. La possibilitat que aquest òrgan ordeni retirar l'acta del diputat està damunt la taula i és que la dreta espanyola ha activat els mecanismes tan bon punt ha conegut la sentència del TSJC. Tant Vox com Ciutadans, després de celebrar la decisió del tribunal, han anunciat des del faristol del Parlament que demanaran a la JEC perquè exigeixi al Parlament que es compleixi la sentència actual. El PP de moment no s'ha pronunciat i és que aquest matí no ha fet acte de presència a la cambra, però sí que s'ha presentat a un acte del seu líder espanyol, Pablo Casado

 

ERC: sense aclarir els passos a seguir

Qui no s'ha pronunciat de manera clara és ERC, i és que des dels passadissos de la cambra catalana, la portaveu Marta Vilalta ha rebutjat preveure escenaris futurs i ha apostat per dirigir la seva intervenció en una denúncia a la injustícia que creu que significa aquesta sentència. Així mateix, ha dit que acompanyaran Juvillà jurídicament perquè pugui recórrer la sentència.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta / ACN

Vilalta també ha cridat a trobar un consens per establir un mecanisme per defensar els drets dels diputats: "La solució definitiva passa per la política. S'ha d'acabar la repressió i la persecució obsessiva de l'independentisme", i ha afegit que la solució final passa per l'amnistia i l'autodeterminació.

 

Juvillà recorrerà la sentència

I el protagonista d'avui què diu? El diputat, com ja s'esperava, ha anunciat que recorrerà la interlocutòria al Tribunal Suprem. També des del faristol del Parlament, el diputat ha comparegut acompanyat de tots els seus companys anticapitalistes, ha opinat que la resposta ha de ser col·lectiva, i ha instat els partits independentistes a defensar el seu escó mentre la sentència no sigui ferma: "Treballarem judicialment i políticament per mantenir l'escó fins on sigui possible". Això sí, ha reconegut que quan sigui ferma, serà substituït. 

Així mateix, ha dit que es posarà a disposició del moviment independentista per "construir un front comú antirepressiu", i ha sostingut que el Parlament ha d'exercir la seva sobirania. També ha destacat que va ser un acte de desobediència que tornaria a repetir "mil cops" i ha remarcat que l'acte tenia un sentit polític i que la decisió va ser presa de forma col·lectiva, per això considera que així ha de ser la resposta.

 

A la imatge destacada, Pau Juvillà i Laura Borràs / ACN