El resultat no ha estat bo, perquè el diputat de la CUP Pau Juvillà ja no té l'escó i l'independentisme està fracturat, però l'estratègia adoptada per la presidència del Parlament era "l'única possible". Aquest és el resum que ha fet la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre els últims dies de tensió a la Cambra catalana amb el cas Juvillà. Borràs ha fet les seves primeres explicacions públiques en una entrevista a Rac1 després que divendres finalment el Butlletí Oficial del Parlament anunciés la baixa de Juvillà, en un resultat que Borràs ha atribuït a la manca d'unitat d'ERC i la CUP amb l'estratègia que ella apuntalava: "Som aquí perquè no s'ha volgut col·lectivament anar fins a les últimes conseqüències".
"Estic més convençuda que mai que l'estratègia que he plantejat és l'estratègia", ha afirmat Borràs, que ha assegurat que la proposta que ella va fer per blindar-li l'escó al diputat condemnat per no retirar llaços grocs de la Paeria de Lleida no va ser acceptada. L'estratègia? Borràs assegura que dia 29 de gener, en una trobada amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li va traslladar una proposta ambiciosa de "resistència col·lectiva davant l'atac de l'Estat" per tal que la reacció de l'independentisme fos proporcional a la magnitud de l'agressió, una proposta —de la qual no ha volgut donar detalls— que també va compartir amb ERC i la CUP: "Som aquí perquè aquesta proposta no ha estat acceptada. I això significa que el resultat que hem tingut, la retirada de l'escó, malgrat tots els passos que hem fet al Parlament, no s'ha pogut evitar. La conclusió és que això ha passat. No s'ha volgut evitar amb la proposta que feia". Així mateix, ha explicat que la proposta també recollia que el Govern no compleixi amb la sentència del 25% de castellà a les aules.
Borràs ha defugit de l'autocrítica, si bé ha reconegut que no se sent orgullosa del resultat malgrat "haver-hi treballat", i ha anunciat que no dimitirà, perquè si ho fa, seria llegit com una renúncia, mentre que assegura que no ha renunciat a l'estratègia col·lectiva a la qual ha fet menció i que creu que és l'única possible per fer front a la repressió de l'Estat. La presidenta del Parlament ha assegurat que estava disposada a arribar "fins al final", però ha admès que "s'han trencat confiances", i ha assegurat que era un "pla ambiciós" en el qual ella assumia les principals conseqüències, mentre que la resta d'independentistes no van voler assumir determinades accions "personals".
"Inútilment exposada"
Borràs ha insistit en el fet que ella no podia assumir les conseqüències tota sola, en un retret cap a ERC i la CUP: "Em vaig sentir molt inútilment exposada després d'haver fet una proposta sincera, franca, i amb voluntat de dir prou" a les ingerències de l'Estat. "Junts guanyem sempre, dividits hi perdem tots", ha continuat la presidenta del Parlament, que ha dit que creu que hi havia una voluntat d'alguns de veure-la sacrificada. Malgrat assegurar sentir-se sola en el conjunt de l'independentisme, ha afirmat que s'ha sentit acompanyada de les persones que creuen que el camí que ha portat a terme és el correcte, i ha fet especial menció de Junts: "M'han dit que el que jo decidís ho respectarien".
En qualsevol cas, ha volgut reivindicar i marcar files amb el seu predecessor, Roger Torrent. Així, ha assegurat que la lluita per defensar l'escó de Juvillà l'ha plantejat ella des de l'inici de forma diferent de la que va fer el llavors president del Parlament amb l'escó de president de la Generalitat Quim Torra, perquè malgrat el resultat hagi estat el mateix, les actuacions han estat "diferents". A més, Borràs ha acusat les accions de Torrent, que ha assegurat que ara l'han perjudicat a l'hora d'actuar: "És la importància dels precedents, de les passes que fem i com condicionen posteriorment". Així, ha assegurat que un cop Torrent va prendre la decisió de retirar-li l'acta, aquest fet es va convertir "en llei" per la Junta Electoral Central.
Els fets
Durant l'entrevista Borràs ha fet una cronologia dels fets des que va arribar la sentència del TSJC i les diferents accions que s'han dut a terme per blindar-li l'escó a través de diversos mecanismes com la Comissió de l'Estatut del Diputat en un embat amb la Junta Electoral Central. La presidenta ha assegurat que malgrat que la JEC li va retirar l'escó el 28 de gener, Juvillà seguia sent diputat en el ple de la setmana passada. Però segons la CUP, ell ni tan sols va ser convocat. En aquell ple Borràs va explicar que no havia acceptat la delegació de vot de Juvillà perquè ell no havia de votar d'acord amb l'article del reglament que regula conflictes d'interessos, en tant que era una votació d'un dictamen sobre la seva situació en la qual ell no havia de participar, malgrat que sí que va votar un dictamen similar en el ple del 17 de desembre, tot i que Borràs ho nega: "El dia 17, Pau Juvillà és al ple, és convocat, i no vota perquè sap perfectament que el seu vot hauria adulterat el resultat d’aquesta votació", ha indicat avui durant l'entrevista. Una declaració que ha estat desmentida per la CUP i que es pot veure en les imatges de la votació del ple.
La CUP va demanar la delegació de vot el dijous tan bon punt es va convocar el ple. Aquesta decisió de la CUP va ser àmpliament criticada per Junts, que va retreure als anticapitalistes voler enviar Borràs a la paperera de la història: "Quin sentit té demanar una delegació de vot? Aquesta és la part que no entenc de la lluita", ha plantejat Borràs avui durant l'entrevista, fent reiterades mencions al conflicte d'interessos, un conflicte d'interessos al qual no es va fer menció en el ple de desembre. Més enllà d'aquesta qüestió, divendres, quan finalment es va constatar que Juvillà ja no era diputat, la majoria de partits de la Cambra van exigir explicacions a Borràs en una Mesa i Junta de Portaveus. Segons aquests partits, la presidenta no va entrar en el detall de les explicacions i va assegurar que Juvillà seguia sent diputat malgrat els embats de la JEC. Avui, preguntada sobre si donarà explicacions en roda de premsa al Parlament, ho ha descartat, i ha dit que farà explicacions a la Junta de Portaveus, que és on ha de fer el "retiment de comptes".
La rendició no és una opció
Finalment, Borràs ha volgut fer un missatge contundent sobre el perquè de tot plegat. Així la presidenta ha demanat recordar que si tot plegat està passant és per la repressió de l'Estat, i ha recordat que properament vindran noves causes repressives contra diputats de la Cambra, com és la causa oberta a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant amb Vox per negar-se a contestar-los durant el judici al procés. És així com Borràs ha recordat que "l'únic que castiga és l'Estat espanyol amb repressió" i ha reivindicat que la rendició no és una opció, que estan en un context d'amenaça permanent i que la defensa davant tots els nous embats ha de ser col·lectiva: "La meva proposta ambiciosa és de país, per defensar-nos com a país", i ha assegurat que ha assumit el seu càrrec per treballar per la independència i per continuar plantant cara.