Es parla molt de la taula de diàleg, però a hores d'ara no se sap quan es tornarà a reunir ni si realment va produir algun avançament en l'última sessió en què Junts no hi va poder assistir després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, no acceptés els noms dels assistents proposats pels seus socis de govern. Mentre els republicans conviden a Junts a tornar a incorporar-se a la taula, aquests denuncien que els seus candidats van ser vetats. Avui, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha incorporat un nou element del qual últimament no es parlava: la necessitat que hi hagi un mediador.
És una qüestió que Junts, tant mitjançant els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, sempre han defensat, i que es va aprovar en la passada legislatura: "La taula de diàleg hauria de tenir un mediador. Quan no es volen posar segons quins temes a l'agenda, acceptar la representació, no hi ha mediador i no es vol a la part incòmoda a la taula, poca voluntat de resoldre el conflicte hi ha", ha proclamat en una entrevista a TV3.
La presidenta de la Cambra catalana ha assegurat que dins Junts hi ha unanimitat respecte a la taula de diàleg: creuen que perquè pugui tenir resultats i ser "alguna cosa diferent" hi han de poder ser tots aquells que hi vulguin assistir i s'ha de poder negociar i no només "debatre, parlar i dialogar sobre el que cal negociar", i ha afegit que la voluntat de negociació per la seva part hi és tota.
Més de mig any de presidència
Ara que fa més de mig any que Borràs és presidenta, també ha volgut fer balanç de la seva funció, no lliure de moments que han tingut molt ressò, com quan ha parat els peus a Vox per vulnerar el codi de conducta aquesta mateixa setmana. En aquest sentit ha defensat que es comporta amb imparcialitat i que tracta a tots els diputats per igual.
També ha criticat que des que va assumir el càrrec ja ha patit querelles per part de Vox, Cs, denúncies al Tribunal Suprem, a la Junta Electoral Central, reprovacions o bé l'última, que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit un recurs que el PSC va presentar contra la Mesa del Parlament pel vot delegat de l'exconseller Lluís Puig.
"Un dels escenaris on es lliura una batalla, que hauria de ser política, però que és judicial, és el Parlament", ha apuntat Borràs, que ha criticat que hi ha un intent de polititzar qualsevol qüestió i que tingui conseqüències jurídiques. En aquest sentit ha dit que veu un clar component de persecució i ha retret que no pot ser que es parli de concòrdia per una banda i per l'altra et portin al Constitucional.
Puigdemont
Preguntada per la posada en llibertat de Puigdemont el dilluns passat després de declarar, ha assegurat que la credibilitat de l'Estat és cada vegada més baixa a Europa i ho ha exemplificat amb el fet que el president pot viatjar a diferents llocs excepte a Espanya.
Sobre que la Fundació Villacisneros lliuri al jutge del Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena, el seu premi anual per considerar que treballa en defensa de l'Estat de dret, Borràs ha etzibat: "Ja li poden donar premis, segur que a Europa no els hi donaran".