"No sóc culpable, no he comès cap delicte". Laura Borràs ha comparegut aquest dijous, a petició pròpia però a porta tancada, davant la comissió de l'estatut del diputat del Congrés, que elaborarà un dictamen sobre si procedeix acceptar o no el suplicatori del Tribunal Suprem. La portaveu de JxCat ha arrencat la seva compareixença negant totes les acusacions contra la seva etapa al capdavant de l'Institució de les Lletres Catalanes (ILC), assegurant que ella no hauria de ser aquí. No obstant això, ha admès que no és ingènua. "Massa informes benemèrits inventats", ha lamentat recordant el cas del 8-M. Com no li han permès que la compareixença fos pública, ha tornat a exposar totes les seves al·legacions davant dels mitjans de comunicació. Ella és "una rival política de la unitat d'Espanya" i la investigació és una “persecució política sense indicis de delicte”.
Acusada per prevaricació, malversació, prevaricació, frau i falsedat documental per suposats contractes irregulars, Borràs ha negat tots els extrems des del principi. "Ho dic des de ja: no sóc culpable. No he comès cap dels presumptes delictes dels quals se m'acusa", ha arrencat la roda de premsa posterior. Carregada de material documental, ha denunciat un ampli "catàleg d'irregularitats processals" i una "absència absoluta de fets susceptibles de ser perseguits penalment". Ha considerat “indignant” que s’intenti “perjudicar” el seu nom i la seva trajectòria, marcades per “la transparència, l’austeritat i el rendiment de comptes”.
Borràs ha admès que no és “il·lusa” i ha denunciat que “en la que presumeix de ser la democràcia més consolidada del món sóc jo la qui ha de demostrar la meva pròpia innocència”. En aquest sentit, ha criticat que “el que se m’ha aplicat és la presumpció de culpabilitat” i que “els qui m’acusen no han tingut cap necessitat de provar la meva culpabilitat”.
En aquest context, la portaveu de JxCat al Congrés ha comparat el seu cas amb altres, emmarcant-ho en una “nova normalitat judicial”. Ha recordat que el seu cas també va començar amb un informe de la Guàrdia Civil quan era consellera de la Generalitat. “Massa informes benemèrits s’han convertit en informes predeterminats, informes arbitraris, informes subjectius, quan no informes directament inventats”, ha subratllat. “El lema tot per la pàtria s’ha estès entre els mecanismes de la justícia”, ha assegurat. Ha advertit els diputats, especialment els del PSOE i Unidas Podemos, que “els del a por ellos ja són els del a por ustedes”.
“Aquest tipus d’informe no s’utilitzen només ara en contra meu. També s’utilitzen contra el delegat del govern espanyol a Madrid”, ha constatat. “És un modus operandi”, ha carregat la dirigent independentista.
Per tot això, Borràs ha demanat als diputats que “siguin més demòcrates que patriotes”, que “no permetin que l’anhel d’eliminar un adversari polític els porti a justificar la vulneració dels pilars de l’estat de dret”. Ha avisat que “avui sóc jo qui es veu en aquesta situació”, però que “demà pot ser qualsevol d’ells”. I ha conclòs sobre això: “Els diputats no haurien de ser jutges, ni aquesta cambra hauria de ser un tribunal, ni aquesta compareixença hauria de ser un judici”. Si s'accepta el suplicatori, "no tindré un judici just".
Un reguitzell de vulneracions
Durant la seva roda de premsa, Borràs ha denunciat un reguitzell de vulneracions. En primer lloc, que no ha tingut un procés amb les degudes garanties i que se li ha fet una “investigació prospectiva”, sobre la seva persona i no sobre un fets, que estan prohibides per l’ordenament jurídic espanyol. També ha constatat que la jutgessa ordinària que va iniciar la causa, a més d’”incompetent” (perquè ella era diputada i estava aforada), ha estat “negligent”.
En aquest sentit, Borràs ha assenyalat que els Mossos d'Esquadra van investigar-la i que no van trobar cap indici d'irregularitat. No obstant això, la Guàrdia Civil va impulsar una segona investigació, que la fiscalia va inflar per perseguir-la. Enmig, ha lamentat, s'han produït filtracions interessades a mitjans de comunicació.
La portaveu de JxCat també ha criticat que, a dia d'avui, encara no hagi tingut coneixement directe --sinó indirecte-- del contingut del suplicatori del Tribunal Suprem, que li imputa quatre greus delictes. Un Suprem que, segons ha dit, ha acceptat "acríticament" el relat construït per la Guàrdia Civil. Ha subratllat com la investigació va néixer d'una "conversa entre drogodependents" on un dels interlocutors deia que feia "trapis" amb ella. Sobre els correus electrònics, que diu que va conèixer a través dels mitjans, sosté que estan "burdament manipulats".
Els tribunals sostenen que Borràs i l'empresari Isaías Herrero haurien actuat “de comú acord” per fraccionar de manera il·legal els contractes i falsificar els pressupostos presentats en cada expedient simulant la participació de terceres persones. La dirigent de JxCat ha remarcat que tot es va fer d'acord amb la llei, i que els contractes estaven degudament justificats.
Posició comuna independentista
Preguntada per la posició d’ERC i la CUP sobre el suplicatori, Borràs ha desitjat que sigui una “posició conjunta de l’independentisme” davant d’aquesta persecució, però ha assenyalat que no li correspon a ella decidir-ho. Ha lamentat que no ha parlat amb Gabriel Rufián sobre la qüestió malgrat que “l’he estat perseguint fa temps per posar-lo al corrent”. Espera que les profuses explicacions d’avui serveixin.
El camí del suplicatori
Després de declarar aquest dijous, la comissió de l'estatut del diputat haurà d'elaborar un dictamen sobre si procedeix acceptar o no el suplicatori del Tribunal Suprem. Un cop enllestides aquestes conclusions, s'elevarà al primer ple ordinari de la cambra, que el sotmetrà a votació dels 350 diputats. En un termini de vuit dies després de la votació, la presidenta Batet haurà de traslladar la decisió al Suprem, qui estarà obligat a informar de totes les interlocutòries i sentències que afectin Borràs.