El Parlament ha aprovat aquest dijous el dictamen que defensa que el diputat de la CUP Pau Juvillà preservi el seu escó, i ho ha fet sense haver convocat Juvillà al ple i també sense acceptar-li el dret a vot. Per sumar-hi contradiccions, la CUP ha decidit no votar el dictamen que van elaborar precisament els anticapitalistes amb ERC i Junts, i així ho han fet perquè consideren que si no ha estat convocat ni té dret a vot, s'està contradient el mateix dictamen que s'ha aprovat avui: en definitiva, els cupaires sospiten que ja no és diputat. Així doncs, el Parlament avui amb els vots a favor d'ERC, Junts i comuns ha aprovat un informe que defensa mantenir l'escó de Juvillà un dia abans que acabi el termini que la Junta Electoral Central ha cedit a Borràs per informar sobre les accions que ha dut a terme per executar la retirada de l'acta del diputat, que va ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor.
Tot plegat ha succeït en una sessió que ha començat amb molt nerviosisme. Avui Borràs ha convocat una Junta de Portaveus a les 13.30 hores per abordar l'ordre del dia del ple, que s'ha acordat amb un únic punt, el de la votació del dictamen que s'havia aprovat ahir a la Comissió de l'Estatut dels Diputats. Tan bon punt s'ha convocat per a les 17.00 hores el ple, la CUP ha fet la sol·licitud de delegació de vot per Juvillà. Les delegacions de vot són molt habituals en els últims temps ja que a causa de la covid l'aforament a l'hemicicle és reduït, i és Borràs qui les accepta o no. Normalment, la presidenta envia les delegacions de vot temps abans de començar el ple, però avui no ha estat així. S'ha iniciat el ple, en el qual Borràs ha entrat acompanyada de dirigents de Junts com Mònica Sales, Elsa Artadi i Aurora Madaula, i la CUP encara no sabia si Juvillà podia votar o no. Ha estat el diputat de Vox Ignacio Garriga qui ha demanat la paraula per saber quines delegacions de vot hi havia, i en concret ha demanat per Juvillà.
"La delegació de Pau Juvillà no consta en les delegacions de vot que hem acceptat per aquest ple", ha sostingut Borràs, que ha dit que així ho ha decidit en virtut de l'article 16.1 del reglament, que fa referència als conflictes d'interessos: "És imprescindible la nitidesa i claredat de la votació per preservar els drets del diputat", ha dit Borràs en referència a la votació del dictamen, que ha reiterat que és una votació que no ha de quedar contaminada per un conflicte d'interessos. Aquesta situació és diferent a la del ple del 17 de desembre on també es va aprovar un dictamen per preservar el seu escó: llavors Juvillà no va votar perquè l'afectava a ell directament, però sí que tenia dret a vot.
Manté el seu escó?
El dubte sobre si Juvillà és o no diputat va creixent, però ningú no ho vol dir clar. La CUP sospita que ja no és diputat i veu insultant que Borràs no els ho comuniqui, mentre que el dictamen aprovat estableix que segons el reglament no té per què haver perdut la seva condició de diputat. A més, els serveis del Parlament avui ja no han convocat Juvillà a la Junta de Portaveus ni al ple. Per més detalls, a la Junta no hi havia la seva carpeta amb el seu nom, un material que hi és sempre en les sessions d'aquesta mena. Durant el ple, el diputat de Cs Nacho Martín Blanco ha preguntat directament a Borràs si Juvillà segueix sent diputat, però la presidenta no ha donat resposta.
Aquesta situació ha caigut com una galleda d'aigua freda a la CUP, que està augmentant la tensió i desconfiant de Borràs, han assegurat fonts anticapitalistes a ElNacional.cat. Ahir la CUP va explicar a la seva militància que s'havia ofert a presidir el Parlament per assumir les conseqüències judicials derivades de mantenir l'escó de Juvillà, i avui la diputada Eulàlia Reguant, després de conèixer que no se li acceptava la delegació de vot, ha anunciat que no votarien el dictamen per les contradiccions que suposa. "No podem normalitzar la repressió de l'Estat, la repressió sistemàtica i persistent en què ens té l'estat espanyol", ha reivindicat Reguant, que ha carregat contra la Junta Electoral Central, de la qual ha dit que ha passat per davant del Parlament i que "Cs, PP i Vox en són sucursals, fent un nou cop d'estat a la democràcia alterant el que la ciutadania de Catalunya va decidir a les eleccions".
ERC: igual que Torrent
Més enllà de la CUP, des d'ERC ha pres la paraula Jordi Orobitg, que no ha entrat a valorar si Juvillà és diputat o no, i s'ha limitat a reivindicar que cal ampliar la base en cada ingerència i no perdre de vista "l'adversari real". Així mateix ha llançat un dard a Borràs: ha dit que la situació d'avui era exactament la de fa dos anys, quan s'abordava la defensa de l'escó de Quim Torra i llavors Roger Torrent era el president del Parlament. De portes endins, els republicans diuen que no entraran a fer foc en aquesta qüestió, en la qual Junts reivindica que està fent més del que va fer Torrent, però membres d'ERC sí que creuen que no admetre el vot de Juvillà argumentant "conflicte d'interessos" és una excusa de Borràs.
Junts, en canvi, ha hagut d'assumir aquesta decisió de no acceptar el vot i ho ha fet estant al costat de Borràs i reivindicant que ningú els ha de donar cap lliçó al seu grup sobre determinació política. El diputat Francesc de Dalmases ha carregat contra la JEC per no respectar el reglament de la cambra, i ha reivindicat que l'independentisme ha treballat amb franquesa per abordar el cas Juvillà: "Quan cal, ho paguem amb exili o presó", ha garantit.
Des dels comuns, David Cid ha lamentat que a Borràs se li hagi "escapat" la gestió de les mans, i ha dit que tot i que semblava que el debat era sobre l'escó de Juvillà, al final ha girat a l'entorn de "si Borràs s'atreveix a fer el que no va fer Roger Torrent": "Queda clar que s'imposa la via Torrent,, un torrent de realitat que els ha passat per sobre".
Des del PSC, Alícia Romero, que aquest cop a diferència del desembre no s'ha sumat a la defensa de l'escó de Juvillà, ha acusat els sobiranistes de fer un espectacle vergonyós. Des de Vox, Ignacio Garriga ha tornat a amenaçar Borràs si no compleix la resolució de la JEC. Des de Cs, Carlos Carrizosa ha retret a l'independentisme buscar "fórmules màgiques", mentre que Alejandro Fernández (PP) ha retret a Borràs "una combinació d'arrogància i infantilisme".
ver