El cas de la Institució de les Lletres Catalanes plana constantment sobre la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El passat dilluns va presentar un recurs sobre el seu processament per un suposat cas del fraccionament de contractes. En aquest context, Borràs ha estat entrevistada aquest dimarts a TV3, on ha reiterat la seva innocència: "Clarament i diàfana: No he afavorit cap amic ni ningú amb diners públic. He fet la meva feina, l'he fet ben feta". A més, la presidenta del Parlament ha demanat a l'independentisme que no col·laborin amb la "feina bruta" de la "persecució judicial" de l'Estat espanyol. "Si critiquem els jutges facin de polítics, espero que els polítics no facin de jutge", ha remarcat.
"Em costa molt imaginar que hi hagi independentistes que vulguin fer el joc a la repressió de l'Estat espanyol", ha exposat Borràs, hi ha deixat clars els seus dubtes sobre la justícia de l'Estat, de la que ha dit que "és més espanyola que justícia". Davant d'això, la presidenta del Parlament considera que els partits independentistes haurien d'estar units contra aquesta repressió. "A mi no em trobarà dient trencadissa, em trobarà dient unitat. Junts som més forts, separats pot l'Estat", ha sentenciat. Pel que fa al seu partit, Borràs ha remarcat el suport que ha rebut: "Fem pinya".
Presumpció d'innocència
Borràs denuncia que se li ha vulnerat el dret a la presumpció d'innocència i el dret a la defensa, així ho afirma el recurs de la presidenta que va presentar el passat dilluns davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Quan el jutge tanca la instrucció de quatre anys i n'informa abans els mitjans que la defensa, i els mitjans es pronuncien, és evident que es vulnera la presumpció d'innocència i es vol fer-me quedar com a culpable", ha lamentat.
Les actuacions judicials no són els únics elements d'aquest cas que considera que vulneren la presumpció d'innocència, també l'article 25.4 del reglament del Parlament. Aquest article estableix la suspensió d'un diputat en cas que se li obri un judici per casos de corrupció. En aquest cas, són els polítics els que decideixen sobre la seva aplicació, no pas els jutges. Per això, Borràs ha dit que "un Parlament democràtic no es pot permetre tenir un reglament que vulnera la presumpció d'innocència". El canvi d'aquest article, ha estat demandat pels lletrats del Parlament justament per posar en perill la presumpció d'innocència, remarca Borràs. "La modificació d'aquest article (25.4) es fa a petició dels lletrats, per vulnerar la presumpció d'innocència. No es fan les coses per un mateix", ha afirmat.