La sentència del Tribunal Suprem que obliga les escoles catalanes a dur a terme un 25% de les classes en castellà està generant una forta resposta per part de la societat i les institucions catalanes. Partits i entitats han reprovat l'enèsim atac de l'Estat a la llengua i es preparen per una gran mobilització que encapçalarà Somescola el proper 18 de desembre. En aquest context, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha volgut denunciar la sentència en l'inici del ple d'aquest dimarts.
"Es fa avinent recordar que els països democràtics estan construïts en base a consensos, que els defineixen i que els identifiquen. A Catalunya un d'aquests consensos és la necessitat de preservar el català, que és la llengua comuna dels Països Catalans, símbol indestriable de la nostra identitat", ha reivindicat.
"Lamentablement la intromissió judicial torna a afectar aquest consens de país al voltant de la llengua. Cal recordar, i fer-ho des del Parlament, que aquest acord està avalat legislativament. Les lleis en matèria lingüística que emanen d'aquest Parlament s'han aprovat amb majories molt àmplies i s'han de respectar", ha instat en resposta a l'alt tribunal espanyol.
Les amenaces de l'espanyolisme
Precisament, aquest mateix matí, els grups de Vox i el PP -que tan sols representen 14 dels 135 diputats- han pressionat i amenaçat el conseller d'Educació, Josep González Cambray, perquè acati la sentència i no traslladi la responsabilitat als directors dels centres educatius del país. El partit ultra ha arribat a amenaçar amb emprendre "accions penals" contra "els qui impedeixin el compliment de la sentència".
De fet, qui ja ha denunciat el conseller ha estat l'associació espanyolista Hablamos Español per la carta que va enviar als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics.
Cop rere cop a la llengua
Aquest al·legat de Borràs ha arribat poc després d'un altre cop per a la llengua: la confirmació que la nova llei audiovisual que el govern espanyol va pactar amb ERC no inclourà quotes de català a les plataformes amb seu fora d'Espanya. És a dir, gairebé totes i les que acaparen un major nombre de consumidors: Netflix, Amazon, HBO Max, Disney...
En roda de premsa des del Congrés, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, s'ha mostrat preocupat perquè les grans plataformes quedin fora i ha afirmat que també hi troben a faltar més inversió en el doblatge. “És un acord de mínims, amb coses que evidentment cal millorar”, ha dit.