Aquest dimarts comença el debat de política general, en la mateixa setmana que es compleixen quatre anys de la celebració de l'1-O. Serà el primer ple d'aquesta mena per l'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha descartat que es torni a portar a terme un nou referèndum d'autodeterminació de forma unilateral: "El mandat de l'1-O continua vigent. Només pot ser substituït per un nou referèndum vinculant pactat amb l'Estat", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dimarts.

A més, Borràs ha considerat que una nova votació unilateral en el context actual "no és factible". "L'Estat prendria mesures perquè no passés el que es va aconseguir fa quatre anys", ha afegit. Llavors, l'única opció és arribar a un acord amb el govern espanyol, quelcom que veu "impossible" tenint en compte l'Estat que hi ha al davant.

Feina parlamentària per Puigdemont

Més enllà d'això, el debat de política general arriba just després d'un cap de setmana mogut per la detenció del president Carles Puigdemont. Així, la presidenta del Parlament està ben segura que el nom de Puigdemont sortirà en el debat: "Mentre hi hagi represaliats, el conflicte polític persisteix".

Borràs vol respostes i ha anunciat que el Parlament farà "la feina que correspongui per mirar d'aclarir si el que diu el ministre que surt a desmentir l'advocat del president Puigdemont és cert o no". Una referència explícita al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, sobre qui Junts té un ull posat des de fa temps: volen que expliqui el paper de la policia espanyola en tot aquest embolic.

La lluita contra l'independentisme

De fet, la presidenta també vol que aquesta feina parlamentària serveixi per descobrir "quin grau d'implicació tenia la policia espanyola i si actuaven o no en col·laboració amb l'estat italià". Així, preguntada per si el govern espanyol ha tingut algun rol en la detenció de Puigdemont, ha afirmat que "això és el que s'haurà de descobrir".

Tot i això, Borràs tampoc no ha necessitat moltes respostes per fer-se una opinió sobre el tema. "És evident que l'estat espanyol utilitza tots els mecanismes que té al seu abast per perseverar en la seva lluita contra l'independentisme i la persecució de les idees, les polítiques i les persones. Ho faci Llarena o ho faci qualsevol altra persona, és una persecució de país", ha assenyalat.

Carles Puigdemont llega a Bruselas procedente de Roma septiembre ACN

El president Carles Puigdemont arriba a Brussel·les després de ser detingut a Sardenya / ACN

La presidenta creu que la detenció de Puigdemont tindrà efectes negatius sobre la taula de diàleg, ja que "en qualsevol conflicte, si hi ha una negociació, s'aturen les hostilitats". "No podem col·laborar amb l'Estat. Cal seure a negociar per acordar el fi de les hostilitats", ha apuntat.

Borràs s'ha guardat l'últim minut de l'entrevista per carregar contra el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que aquest dilluns l'ha vinculat a ella i al president Quim Torra amb la celebració dels macrobotellons de la Mercè. "És rotundament fals el que diu i em sembla gravíssim. Li exigeixo disculpes públiques. No és veritat que jo com a presidenta del Parlament visités Pablo Hasél mentre es cremava una comissaria dels Mossos, encara no tenia el càrrec", ha explicat.

 

Imatge principal: La presidenta del Parlament, Laura Borràs / ACN