Quatre anys després que el Parlament aprovés la declaració de la independència de Catalunya (DUI), la presidenta del Parlament, Laura Borràs ha volgut defensar que aquella declaració "continua sent més necessària que mai". En aquest sentit, ha remarcat que avui, l'objectiu del Parlament també és el mateix que fa quatre anys: "representar una majoria absoluta a favor de la independència de Catalunya". Per aquest motiu, Borràs no veu la independència com una "utopia", sinó "la voluntat de la ciutadania manifestada a través de les urnes", un fet que "ens obliga com a representants".  

La presidenta de la Cambra ha recordat en una declaració conjunta amb altres membres de la Mesa que la declaració d'independència de Junts pel Sí i la CUP, signada el 10 d'octubre del 2017, i que el president Puigdemont va suspendre immediatament després, recollia "el rebuig del Parlament a fer ús de la força" així com destacava també que "malgrat la violència, vam votar a favor de la constitució de la República Catalana". Per ella, la declaració "era una mà estesa al diàleg", sempre fent honor a la "tradició catalana del pacte, a l'acord com a manera de solucionar els conflictes polítics". 

 

Una oportunitat 

Borràs ha volgut posar en valor que el 27 d'octubre del 2017 la declaració de la República Catalana era una "oportunitat per corregir els dèficits democràtics, una societat més justa, segura, sostenible i solidària". Amb tot, però, tal com ha volgut remarcar, immediatament després la resposta de l'Estat va ser, a través del Senat, l'aplicació de l’article 155 de la Constitució, pel qual "es va eliminar l'autogovern, es va reprimir l'exercici del dret a l'autodeterminació i es va destituir els membres del Govern", que van haver d'exiliar-se o van ser finalment empresonats i condemnats pel Tribunal Suprem. 

Paraules pels represaliats 

En les seves paraules, Borràs ha volgut tenir un record per a totes les persones represaliades a qui no ha considerat "víctimes" sinó persones plenament "conscients". "El seu patiment ha fet més gran el determini per la consecució d'aquest afany", els ha agraït la presidenta del Parlament. 

Els límits per aconseguir la independència "només els pot marcar la democràcia i l'esperit pacífic", ja que segons ha volgut subratllar Borràs "som representants de la majoria històrica del 52% d'independentistes i no podem desatendre aquest objectiu". 

Suport a Josep Costa 

Abans de començar la seva declaració institucional, Laura Borràs ha volgut reservar-se uns segons per enviar un missatge de suport a Josep Costa, "qui va ser vicepresident d'aquesta Cambra", i que aquest mateix matí, coincidint amb el 27-O, ha estat detingut i portat al TSJC. Segons ha assegurat Borràs "és i va ser un exemplar defensor dels drets diputats i la seva inviolabilitat". Just abans de comparèixer al Parlament, la presidenta s'ha desplaçat al TSJC, on tot i haver-ho intentat, no s'ha pogut reunir amb Costa. Allà ha denunciat que és "una provocació" que la detenció de l'exvicepresident sigui el mateix dia que la declaració de la independència: "No podem llegir de cap manera com una casualitat que el dia de la detenció sigui avui. Que se l'hagi detingut avui és una provocació", ha declarat Borràs.

A la imatge principal Laura Borràs, durant la seva declaració institucional amb motiu del quart aniversari de la DUI / ACN