La Mesa del Parlament ha acordat eliminar del tot les llicències d'edat per a funcionaris de la Cambra, que permetien que els treballadors cobressin malgrat no treballar a partir dels 60 anys. Els mecanismes per eliminar aquesta anomalia es van activar la setmana passada després que el diari Ara expliqués que s'han pagat anualment 1,7 milions d'euros a funcionaris que no estaven treballant a la Cambra. Llavors la Mesa es va comprometre a posar punt final a la mesura sense concretar amb quin mecanisme però assegurant que s'havia de parlar amb els treballadors. Ha estat a la Mesa celebrada aquest matí, en què la presidenta, Laura Borràs, ha proposat eliminar l'article 79 de l'Estatut del Règim de Govern Intern que recull aquest privilegi, i així ho han subscrit tots els secretaris, segons fonts parlamentàries i de la presidència. Ara la decisió haurà de ser avalada a la Comissió d'Afers Institucionals de la Cambra, un tràmit que previsiblement no trobarà resistències.

Canvia així el criteri de parlar abans amb els treballadors que es va anunciar la setmana passada, i ara el Parlament tirarà pel dret per posar fi urgentment a l'anomalia eliminant aquest article, que apunta que el personal del Parlament que fa quinze anys o més que presta serveis a la Cambra, un cop ha complert els seixanta anys, pot optar a una llicència per edat. Així mateix, indica que la llicència té una durada màxima de cinc anys, que han d'ésser immediatament anteriors a l'edat legal de jubilació que correspongui a la persona que la sol·licita: "Amb aquesta llicència, manté la condició de funcionari per jubilació", apunta el reglament. També especifica que és la Mesa del Parlament qui ha d'articular els mecanismes pertinents per desplegar-lo.

Segons fonts de la reunió, la Mesa considera que aquest ha de ser un primer pas necessari i que, un cop decidit i amb l'acord polític per unanimitat que faculta l'extinció de les llicències per edat, serà quan es negociï una nova regulació amb els treballadors. Així, ara el tràmit farà que la modificació del reglament sigui informada al Consell de Personal del Parlament, i tot i que diguin el que diguin els treballadors, la mesura no es farà enrere. Posteriorment, se celebrarà una Mesa ampliada que informi tots els grups de les intencions de la Mesa, i finalment la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) aplicarà l'eliminació de l'article. Es dona per fet l'aval de la CAI a la modificació, donat que, com a mínim, el PSC, ERC, Junts i la CUP hi donaran suport.

Bayona apunta a la secretària general

Tot plegat arriba després d'un matí amb noves polèmiques per la llicència per edat. L'exlletrat major del Parlament Antoni Bayona va enviar ahir a la nit un escrit als membres de la Mesa carregant contra la secretària general del Parlament, i demanant que s'obri una investigació interna contra ella. El càrrec l'ocupa actualment Esther Andreu. En l'escrit, avançat per Rac1 i consultat per ElNacional.cat, Bayona carrega contra les traves que s'han posat a la investigació periodística, i apunta que es podria haver resolt d'una manera molt més ràpida si la petició inicial de la informació hagués estat correctament atesa. Així mateix, exposa que la informació que es va lliurar era "notòriament insuficient", i que, malgrat tot això, la secretària general va avalar que així es fes.

Bayona ha admès en la seva entrevista a RAC1 que la polèmica arran de les llicències per edat li ha sabut "molt greu" perquè sempre ha cregut en la transparència, que havia funcionat sempre perfectament: "Això ara no ha funcionat bé i em sap greu", ha insistit. L'exlletrat major creu que hi poden haver diverses responsabilitats en aquest assumpte, i ha deixat la tasca d'esbrinar-ho a la Mesa. Bayona i dos membres més de l'òrgan de transparència de la Cambra van dimitir arran de la gestió de les llicències per edat i les sol·licituds d'informació. Malgrat tot aquest enrenou, fonts parlamentàries han dit, davant la incredulitat dels periodistes, que no han parlat d'aquest escrit perquè no era a l'ordre del dia de la sessió.

Millores en la transparència

Sí que han parlat en canvi de mesures per millorar la transparència. Després de tota aquesta polèmica, en la Mesa de la setmana passada es va acordar que la vicepresidenta Assumpta Escarp treballaria una proposta, i avui ha presentat un informe que analitza la situació del Parlament pel que fa a transparència, i fixa un full de ruta per avançar al respecte.

Entre les mesures que inclou l'informe de la socialista, hi ha propostes com que el portal de transparència sigui més accessible, que el dret d'accés a la informació tingui una regulació pròpia, i com ha de ser la composició de l'òrgan de transparència de la Cambra. Els grups polítics tindran ara 15 dies per analitzar l'informe i elaborar propostes sobre transparència. Després es farà una posada en comú en una nova sessió de la Mesa.