La cimera hispanofrancesa del 19 de gener a Barcelona sembla que ha reactivat la unitat de l'independentisme al carrer després de mesos de xocs interns per l'estratègia del moviment. Els tres grans partits independentistes, ERC, Junts i la CUP, han confirmat la seva assistència a la mobilització convocada per l'ANC, Òmnium i el Consell de la República contra la trobada entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron. La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha celebrat que l'independentisme torni a sortir al carrer sota un sol clam. En declaracions al Cafè d'Idees, la dirigent independentista ha afirmat que valora "molt positivament tot el que té a veure amb la unitat independentista" i ha afegit que "si la decisió de Pedro Sánchez ha permès aquesta reunificació, la celebració de la cimera ja ha servit per contrarestar les informacions que vol transmetre el govern espanyol que el procés ja ha acabat".

Pedro Sánchez convidarà Pere Aragonès a participar de la cimera, segons ha confirmat ElNacional.cat. Fonts de La Moncloa han explicat que el president de la Generalitat serà invitat a la salutació, tal com es fa amb els presidents autonòmics en aquesta mena de trobades. La presidenta de Junts ha assegurat que la invitació d'Aragonès està "enverinada" però ha apuntat que ella mai li dirà al president del Govern què pot fer i què no. Si més no, Borràs ha insistit que l'objectiu de la manifestació és clar: "Aquesta mobilització és una reacció a la provocació de celebrar aquesta cimera a Barcelona per fer veure que passegen pel seu territori, ja ho va dir el ministre Bolaños, volen demostrar al món que el procés s'ha acabat". "Males notícies, el procés no ha acabat", ha sentenciat Laura Borràs.

Els pressupostos

Pel que fa a la negociació de pressupostos, Borràs ha explicat que Junts no es reuneix amb el Govern des d'abans de Nadal i, per tant, que "no sembla que hi hagi una intensitat negociadora màxima". La presidenta de Junts lamenta que no se'ls hagi fet retorn "de manera completa" de documents i ha avisat que això no augura res positiu. Espera que en la reunió d'aquesta tarda es produeixi aquest retorn i ha avisat que Junts vol uns pressupostos que "facin de palanca de canvi cap a la independència" i no uns pressupostos "de rendició".

Segons Borràs, Junts ha sortit del Govern, no del país, i per això continua fent la feina amb intensitat amb els pressupostos. Però també ha assenyalat que no la sorprendria que ERC aprovés els comptes amb PSC i comuns perquè, segons ha dit, el tripartit ja s'està veient a  l'Ajuntament de Barcelona i al govern de l'Estat. El problema, però, segons ha remarcat Borràs, és que Aragonès té els vots d'una majoria independentista i, en canvi, prioritza PSC i comuns.

El cas Dalmases

Borràs ha explicat que el diputat de Junts Francesc de Dalmases ja té l'alta mèdica i es troba recuperat. De fet, ha dit que aquest dilluns ja ha participat en un acte de partit. Després de la dimissió com a vicepresident del partit arran de la polèmica amb la subdirectora del FAQS, Borràs ha assegurat que Dalmases segueix sent persona de la seva "màxima confiança" i que no s'ha replantejat en absolut la seva relació ni a nivell personal ni polític. La presidenta de Junts ha dit que no li consta que hi hagi dones al partit que hagin denunciat mal comportament del diputat Dalmases i ha insistit en donar el tema per tancat.